Türkiye’de iki kişide görülen Mu varyantı korkutuyor. Uzmanlar, bu varyantın antikorlara karşı daha dirençli olduğunu, önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Mu varyantı endişe yaratıyor: "Antikorlara karşı daha dirençli, önlem alınmalı"

Berkay SAĞOL

İlk olarak geçen ocak ayında Kolombiya’da tespit edilen ve bugüne dek 40’tan fazla ülkede görülen Mu varyantı, uzmanları endişelendiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘yakından izlenmesi gereken varyant’ kategorisine alınan bu yeni varyant, Türkiye’de de 2 kişide görüldü. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Sayıner, “Kolombiya’da pozitif vakaların neredeyse yüzde 40’ında Mu varyantı tespit edilmiş durumda. Ancak şu anda Delta veya Alfa gibi ciddi bir yayılım göstermedi. 40 farklı ülkede var ama hep küçük sayılarda saptandı” dedi.

VARYANTLARIN EN DİRENÇLİSİ

Bu varyant için DSÖ’nün ‘bağışıklık sistemi antikorlarından kaçabilme’ olasılığından söz ettiğini belirten Prof. Dr. Sayıner, “Varyanttan korkulmasının ve izlenmesinin sebebi antikorlara karşı daha dirençli olması. Daha doğrusu Mu varyantı, bilinen varyantlar arasında en dirençlisi. Hastalığı geçiren kişilere veya iki doz aşı olan kişilere karşı daha dirençli bir varyant olduğu söylendi. Ancak şu an için net bir şey yok” diye konuştu.

mu-varyanti-endise-yaratiyor-antikorlara-karsi-daha-direncli-onlem-alinmali-919828-1.
Prof. Dr. Arzu Sayıner

Eğer Mu varyantı da Delta gibi çok hızlı yayılırsa ve aşının etkisinin azaldığı kesinleşirse o zaman problem yaşanabileceğini söyleyen Sayıner, “Belki de aşı değiştirmek zorunda bile kalabiliriz. Ancak şu anda Kolombiya’da vakalar azalıyor, en azından varyantın çok yayılmadığı biliniyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Sayıner şunları da kaydetti: “Her mutasyon aynı zamanda virüse ciddi anlamda yük olur. O yüzden Mu varyantı da şu anda takip ediliyor. Belki de virüs kolay bulaşan ve yayılan bir tipte olmaz ve ortadan yok olabilir. Bunları zaman içinde göreceğiz. İzmir’de de testlerimiz ve incelemelerimiz devam ediyor.”

DELTA DA 2-3 KİŞİYLE BAŞLADI

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, ANKA’ya yaptığı açıklamada, “Delta varyantı da 2-3 vaka ile başladı. Ancak şu an bütün salgının yüzde 95’ini oluşturuyor. Mu varyantının aşıya direnç gösterebileceği yönünde ön açıklamalar var. Salgının kontrol altına alınabilmesi için yeni varyantlar genomik testlerle tespit edilmeli” dedi. Çamlı, bir an önce toplumsal bağışıklığı sağlayacak yeterli aşılamanın yapılması gerektiğini vurguladı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise “Mu varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir; çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı” diye konuştu. DHA’ya konuşan Savaşçı, şunları kaydetti: “Mu varyantı, genelde Kolombiya’da izole kaldı. Şu anda ülkemiz için endişe verici bir boyutta değil, hem ülkelerin uzaklığı hem de taşıyıcıların az olması nedeniyle. Ama eğer aşılamada istenilen hıza ulaşamazsak kışın vaka sayılarımızda bu varyant bizim için sorun teşkil edebilir.”