Yeni yılın ilk zammı sağlıktan geldi. Muayene katılım payları 1 Ocak’tan itibaren özel hastanelerde %25, devlet hastanelerinde %20 ile %60 arasında artırıldı

Muayene katılım payına zam

Yeni yılın ilk zammı muayene katılım paylarına geldi. Resmi Gazete’nin 31 Ocak tarihli 3. mükerrer sayısında yayımlanan “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”le katılım payları 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 20 ile yüzde 60 oranında artırıldı.

Tebliğle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) 1.8.1 numaralı maddesinde değişiklik yapıldı ve daha önce Sağlık Bakanlığı’na bağlı olsun üniversitelere bağlı olsun bütün ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 TL olan muayene katılım payları ikinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 6 TL’ye, üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL’ye, üniversite hastanelerine bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında 8 TL’ye çıkarıldı.

Muayene katılım payları özel hastane, özel tıp merkezi gibi özel sağlık hizmeti sunucularında ise 12 TL’den 15 TL’ye yükseltildi.

Böylece; muayene katılım paylarına kamu sağlık kurumlarında yüzde 20-yüzde 60, özel sağlık kurumlarında da yüzde 25 zam yapılmış oldu.

Eczanede 5 TL, sigortalıya 19 TL

Sigortalılar muayene katılım paylarının yanı sıra 3 kaleme kadar ilaç yazılı reçeteler için ayrıca 3 TL, 3 kalemden sonraki her bir ilaç için 1 TL ve ilaç bedelinin yüzde 20’sini de ödüyorlar. Emekli sigortalılar için son oran yüzde 10 olarak uygulanıyor.

Bu durumda; piyasa değeri 5 TL olan bir ilaç için sigortalı bir hastanın 2017 yılında ödeyeceği para 10 TL’den başlayıp 19 TL’ye kadar çıkacak.

Doktorlar muayene ettikleri sigortalı hastaya reçete yazmasa ya da sigortalı hastalar ilaçlarını eczanelerden almasalar veya sigorta işlemlerini yaptırmayıp parasını ceplerinden ödeyerek alsalar dahi muayene katılım payları sigortalıların borç hanelerine yazılıyor ve eczaneye daha sonraki gidişlerinde toplu olarak kendilerinden tahsil ediliyor.

Sosyal Güvenlik “Reformu”

Katılım payları AKP iktidarı tarafından çıkarılan ve kamuoyuna Sosyal Güvenlik “Reformu” olarak tanıtılan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 68. maddesinde düzenlenmişti.

Aslında kanun 31 Mayıs 2006 tarihinde ilk kez Resmi Gazete’de yayımlandığında ayaktan hekim ve diş hekimi muayenelerinde 2 TL olarak belirlenmiş; ancak 5510 sayılı kanunda daha sonra yapılan iki değişiklikle 2 TL’lik miktarı önce beş, sonra on katına kadar artırmaya SGK yetkili kılınmıştı.

SGK da bu yetkisini sürekli olarak sigortalı yurttaşlardan daha çok para tahsil etmek için kullanmıştı.

Gene 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'yla birlikte özel hastanelerde “ilave ücret” adı altında tahsil edilen ve iyiden iyiye soyguna dönüşen “bıçak parası” ve miktarı ve kapsamı sürekli olarak artırılan katılım payları sigortalı hastaların en çok şikâyet ettikleri konuların başında geliyor.