Önceki akşam Liam Gallagher izledik. Dolar kuru olmuş 6 katı kaçak dev bir gökdelen... Kurlar yüzünden kapanan perde bir daha ne zaman açılır bilinmez...

Muazzam dakikalar

Bugün uzun uzun yazacağım hiçbir şey yok. Keyifsizlik diz boyu. Dert tasa boğazı geçmiş. Dolar kuru olmuş 6 katı kaçak dev bir gökdelen. Ne anlatalım ki? Önceki akşam Liam Gallagher izledik. BKM çatısı altında organizatörler Siyabend Süvari ve Bülent Burgaç’a teşekkür ederim kendi adıma. Oasis gibi dev bir grubun imza sesini İstanbul’da izleyebildik. Bundan sonra artık çok zor bu işler hepimiz biliyoruz.

Britanya’nın cayırtılı gitarlarını ve yarattığı melodileri hep sevdim. The Beatles uğruna kavga edebilirim. Oasis severim, Liam’ın karşı konulmaz karizması karşısında önümü iliklerim. Liam Gallagher inanılmaz bir geleneğin son temsilcilerinden. Brit rock’a yön veren Oasis’ten pek çok şarkı çaldı konserde. Sıralalı tam listeyi yayınlamayacağım ama Rock ‘n’ Roll Star ile açılan konserin listesi pek çok arkadaşımı ve beni tatmin etti. Morning Glory, Supersonic ve Whatever çok başarılıydı. Herkesin taptığı Wonderwall beni çok açan bir şarkı değildir genel olarak ama rock tarihinde The Beatles’ın Yesterday’i kadar yeri var bu şarkının. Hep bir ağızdan söylenen şarkılar her zaman etkiler. Wonderwall da bu konseri zirvede kapattı. Karamsarlık yapıp yapmadığımdan emin değilim, belki de gerçekçiyim sadece. 3 Eylül’de yine BKM’nin gerçekleştireceği Imagine Dragons konseri bir süreliğine son olur. Döviz kurları yüzünden perde bir daha ne zaman açılır bilinmez.

Şehrin yeni festivali

Red Bull alkışlanacak bir işe adım atıyor. Zaten memleketteki hiphop camiasına verdiği desteklerle alkışlanıyordu, yerli müziğe destek verenleri her zaman desteklerim. Şimdi temelinde müzik olan sıkı bir işe girişiliyor. 26-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek 5 güne yayılan bu müzik festivalinde 4 farklı konsept, film gösterimleri ve iki farklı sergi ile 60 sanatçı sahne alacak. Yedi ayrı mekana yayılmış durumda olan festival, 26 Eylül Çarşamba akşamı Avusturya Başkonsolosluğu’nun Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde doğaçlama bir performansla başlayacak. Sahneye ilk çıkan sanatçı 5 dakika performans yapacak ve sırasıyla her çıkan o doğaçlamaya eklenirken ilk sahne alan inecek ve kadro sürekli yenilenecek. Murat Ertel’in küratörlüğünde oluşturulan gecede sahneye Ah! Kosmos, Cahit Berkay, Dr. Das (Asian Dub Foundation), Gökçe Gürcay (Gevende), Eralp Güven (Islandman), Hans Joachim Irmler (Faust), Lydia Kavina, Şirin Pancaroğlu, Aybike Çelik Özbey (reptilians from andromeda), Okay Temiz, Hakan Vreskala gibi isimler çıkacak.

Yalnız kaçırmak istemediğim bir etkinlik var ki sizin de kaçıracağınızı sanmıyorum. Gaye Su Akyol ve Bubituzak, Yeşilçam’ın B-Tipi filmlerinden ‘Yılmayan Şeytan’a canlı canlı soundtrack yapacak. Bu etkinlik 27 Eylül’de Kadıköy Sineması’nda izlenebilir. 28 Eylül’de ise Zorlu PSM’deki Zebra Katz, Ezhel, Kamufle ve Dostları (Hayki, DaPoet, Allame, Anıl Piyancı, Tankurt Manas) konserinin tadına doyulmaz.

Kapsamlı festival detayları için https://www.redbull.com/tr-tr/events adresine bakabilirsiniz. Şimdi gelelim küçük bir yapıcı eleştiriye. Festival metinleri çok kapsamlı ama anlaşılması biraz zor, kafa karıştırıcı. Konseptlere haddinden fazla anlam yüklemeye kalkılırsa o konseptler ağırlığı kaldırmaz ki bu da istenen kitleyi toplamada bir engel. Akışına bırakın, izleyici, izlediği her şeye organik bir şekilde anlam yükleyecektir.

Red Bull Türkiye Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı geçen akşam Avusturya konsolosluğunda yediğimiz festival yemeğinde etkinliğin gelenekselleşmesini istediklerini söylemişti. Umarım istedikleri olur çünkü seneye de devam ettiği sürece marka ve şehir karşılıklı olarak birbirlerine fayda sağlayacaktır. Festival süreklilikle kendini halka tanıtacaktır. Son bir haftadır yaptığım gözlemlerimde festivalin müzik ve müzisyen çevresinde bir heyecan yarattığını söylesem de sadece sosyal medyaya bakarak halkta şimdilik böyle bir heyecan görmediğimi iddia etmek mümkün. Rüzgar hala değişebilir...