Mücadele daha yeni başlıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya’da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci örgütleri ve muhalefetin “ulusal grev” çağrısıyla devam ettirdiği vergi reformu karşıtı eylemlerde 17 kişi hayatını kaybetti. Günlerdir süren eylemlerin karşısında Ivan Duque hükümeti, vergi reformu yasası geri çekti, Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla da görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Tasarlanan yeni yasayı geri çektiren Kolombiya Ulusal Grev Komitesi, “sadece vergi reformu yasasını geri çekmek yetmez, tüm taleplerimiz karşılansın istiyoruz” diyerek bugün yeniden sokağa çıkıyor.

Ulusal Grev Komitesi’nin hazırladığı çağrı metninde, Iván Duque hükümetinin kasım ayından bu yana ısrarla reddettiği ekonomik, sosyal ve çevre politikaları konusundaki talepler hakkında müzakere masasına oturana dek eylemlerin süreceğinin altı çizildi.

Kolombiya Merkez İşçi Birliği Başkanı Francisco Maltés yaptığı açıklamada, hükümetle müzakerelerin başlatıldığını da teyit etti. Maltés, “Grevin amacı sadece vergi reformu yasasını geri çektirmek değildi” dedi ve ekledi: “Hükümet diğer taleplerimizi geçtiğimiz yıl sürekli masada bıraktı”.

TÜM TALEPLER KABUL EDİLSİN

Talepler, halihazırda gerçekleştirilmiş olan vergi reformunun geri çekilmesine ek olarak, sağlık reformu yasa tasarısının geri çekilmesi ve ulusal çaptaki aşılama çalışmalarının güçlendirilmesiyle birlikte, tarımsal üretime ve küçük işletmelere yönelik destek, üniversitelerde harçların kaldırılması gibi başlıklar da yer alıyor.

Sendikalar aynı zamanda güvenlik güçlerinin halka yönelik uyguladığı şiddete de dikkat çekerek, en demokratik haklardan biri olan protesto etme hakkının güvence altına alınmasını talep etti.