Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Çatalağzı Termik Santralı’nda (ÇATES) yaklaşık 3 yıl önce kadro hakları ve zam talebiyle 53 gün süren bir direniş gerçekleştiren, bu nedenle işten atılan 138 işçiden 118’i için yerel mahkemenin verdiği ‘işe iade’ kararını Yargıtay onadı. Üstelik Yargıtay, işçilerin kadrolu olarak işe alınmalarına karar verdi. Özеllеştirmе İdаrеsi Bаşkаnlığı’ncа Arаlık 2014’tе özelleştirilerek Bеrеkеt Grubu’nа […]

Mücadele eden işçiler kazandı

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Çatalağzı Termik Santralı’nda (ÇATES) yaklaşık 3 yıl önce kadro hakları ve zam talebiyle 53 gün süren bir direniş gerçekleştiren, bu nedenle işten atılan 138 işçiden 118’i için yerel mahkemenin verdiği ‘işe iade’ kararını Yargıtay onadı. Üstelik Yargıtay, işçilerin kadrolu olarak işe alınmalarına karar verdi. Özеllеştirmе İdаrеsi Bаşkаnlığı’ncа Arаlık 2014’tе özelleştirilerek Bеrеkеt Grubu’nа аit Elsаn Elеktrik Gеrеçlеri Sаnаyi vе Ticаrеt A.Ş.’yе dеvrеdilеn ÇATES’te çalışan 138 tаşеrоn işçisi, kadrolu işçilerle aynı işi yaptıkları için ücrеtlеrindе iyilеştirmе yаpılmаsı vе dаimi kаdrоyа gеçmе talebiyle 20 Şubat 2016’da eylem başlatmıştı. Santral önünde kurdukları çadırda 53 gün direnişlerini sürdüren işçiler, 6 gün üst üste işe gelmedikleri gerekçesiyle işten atılmıştı. İşçilerden 118’i Zonguldak İş Mahkemesi’nde işe iade davası açtı. 19 işçi emekli olduğu için dava açmazken, 1 işçi de ayrı dava açtı.

Yerel mahkeme 118 işçi hakkında ‘verilen fesih kararlarının geçersizliği ile ÇATES nezdinde işe iadelerine’ karar verdi. Ancak kararda işçilerin yine taşeron işçisi olarak işe iade edilmeleri öngörülüyordu. Kararın temyiz edilmesi üzerine devreye giren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi de işçilerin işe iadesine hükmetti. Üstelik Yargıtay, davalı kurumun işçileri muvazaalı olarak çalıştırdığının ve taşeron işçilerinin kadrolu işçilerle aynı işi yaptığının bilirkişi raporuyla sabit olduğuna dikkat çekerek, işçilerin ‘kadrolu işçi’ statüsünde işe iade edilmeleri gerektiğini bildirdi.

‘İHTARNAME ÇEKECEĞİZ’

İşçilerin avukatı Merve Kır, Yargıtay kararının ardından ÇATES’e ihtarname çekerek işçilerin kadrolu olarak işe geri alınmasını, aksi halde kararla birlikte doğan yasal haklarını talep edeceklerini ifade etti. Kır, şöyle dedi: “Mart 2016 sonunda dava açtık. Haziranda yerel mahkeme işe iadeyi kabul etti. Kararı karşı taraf Yargıtay’a gönderdi. Yargıtay da yerel mahkemeden keşif yapılmasını istedi. Keşif raporları geldi ama yerel mahkeme bu kez işçileri taşeron olarak işe iade etti. Biz bununla ilgili Yargıtay’a itiraz ettik. Yargıtay, ÇATES’in işçileri muvazaalı olarak, yani hileli çalıştırdığına karar verdi ve işçilerin kadrolu olarak işlerine iadesine karar verdi. Şimdi ihtarname çekeceğiz. ÇATES işçileri ya kadroya alınacak ya da tazminatları ödenecek.”

İşçilerden Okan İnce ise yasal süreçte haklı olduklarının ortaya çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Yasal olarak haklı olduğumuz ortaya çıktı. İnşallah işimize geri döneriz. Beklentimiz bu yönde.”