25 yıldır futbol antrenörlüğü yapan Zeynep Özcan, toplumsal cinsiyet kalıplarına başkaldırıyor. Futbol sevgisinden bir an bile vazgeçmeyen Özcan, "Mücadeleden hiç vazgeçmedim ve istediğimi kazandım. Kadınlar çevre ve aile baskısını umursamayıp, dik durup mücadele etmeli” diyor

‘Mücadele ettim ve kazandım’

DİLARA ŞİMŞEK

Zeynep Özcan, 51 yaşında ve 25 yıldır futbol antrenörlüğü yapıyor. Hayalleri için mücadele etmekten bir an olsun bile vazgeçmeyen Özcan, “Sevdiğim alan futboldu. Bir kulübüm olmasını istiyordum ve oldu” diyor. Özcan, şimdi Atletik Ataşehir Spor Kulübü’nün sahibi ve hayali olan çocuklar yetiştiriyor.

Üniversitede Halka İlişkiler bölümünden mezun olan Özcan, futbol ağır bastığı için bu alana yönelmeyi seçmiş. Ailesinin her zaman destek olduğunu dile getiren Özcan, şunları anlatıyor:
“Babam marjinal bir insandı. Çağına göre çok ileri görüşlüydü. Ailem her zaman beni destekledi. O nedenle hiçbir zaman ‘kadından futbolcu mu olur?’ sözlerini duymadım. Birçok spor dalıyla uğraştım. 4 erkek kardeşim var onlarla maç yaparken futbolu keşfettim.”

Kadınların hayatın her alanında mücadele ettiğini vurgulayan Özcan, mücadelesinden hiçbir zaman ödün vermediğini söylüyor ve ekliyor:

“Kadınlar öncelikle neyi sevdiklerini keşfetmeleri gerekiyor. Genç kadınlara şunu diyebilirim hangi mesleği seçeceğine karar vermiş olması lazım. ‘Ailem onu istiyor çevrem onu istiyor’ diye meslek seçiminde bulunmamalılar. Futbolu sevdiğim için futbolda ilerlemek istedim. Sevdiğim işte direttim ve gerçekleştirdim. Şu an aynı zamanda Türkiye Futbol Antrenörlüğü Derneğinin İstanbul şubesi yöneticisiyim. Kadınlar çevre baskılarını umursamalılar. Her halükarda sevdiği işi yapan insanın o çıkışı ve yolu bulduğuna inanıyorum. Bu tamamen dik durmakla ilgili. Diretmekle ilgili.

25 senedir sevdiğim meslek alanının futbol olduğunu anlattım ve direttim. Şimdi de futbol kulübünün sahibiyim. Kulübüm olmasını istedim ve oldu. Mücadeleden hiç vazgeçmedim ve istediğimi kazandım. Türkiye futboluna 25 senede büyük katkı sunduğuma inanıyorum.”

mucadele-ettim-ve-kazandim-698582-1.

GENÇLERİN HAYATINA DOKUNDUM

Birçok kulüpte top koşturduğunu dile getiren Söğüt, oynamaktan ziyade öğretme kısmına zamanla daha çok ilgi duyduğunu vurguluyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından açılan antrenörlük kurslarına başvuran Özcan, mesleğini birçok kursa ve seminere katılarak ilerletmiş. Özcan, birçok çocuk ve gencin hayatına dokunabilmenin mutluluğunu ve gururunu şu sözlerle dile getiriyor.

“Birçok futbolcu yetiştirdim. Hayatlarına dokunabilmişim ki hâlâ beni arıyorlar. Geçen sene 8 Mart’ta 1994-1995 sezonunda yetiştirdiğim 2 kardeşin annesi ve babası ‘Çocuklarımıza çok büyük katkıların oldu’ diyerek beni aradılar. Bu benim için inanılmaz bir mutluluktu.”