Saros Körfezi’ni katleden FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’ne karşı yurttaşların direnişi sürüyor. Bölge halkının lehine çıkan bilirkişi raporlarının ardından gözler mahkemenin vereceği karara çevrildi.

Mücadele kurtaracak

Fotoğraf: Twitter/@mmeyvamm

Yaren ÇOLAK

Edirne’nin Keşan ilçesi Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasında BOTAŞ’a ait FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’nin inşaatı bilirkişi raporlarına rağmen sürüyor. Üç ayrı bilirkişi heyeti tarafından bölgede yapılan keşfin ardından; projenin inşaat, ziraat, jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji ve orman bilimlerine birçok yönden aykırı olduğu belirtildi.

Bilirkişi heyetinin, projenin bölgeye vereceği zararı tespitine rağmen bölgede ekolojik tahribat yaratmaya devam eden şirkete karşı Saros Gönüllüleri, Keşan Kent Konseyi ve bölge halkının direnişi devam ediyor. Edirne İdare Mahkemesi’ne sunulan üçüncü bilirkişi raporuyla bir kez daha kanıtlanan hukuksuzluğun ardından şimdi yurttaşın gözü mahkemenin vereceği kararda.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesini ‘özlemle’ beklediklerini belirten Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, “Bilirkişinin hazırladığı rapora rağmen yürütmeyi durdurma kararı olmadığı için şirket tarafından talan devam ediyor. Telafisi mümkün olmayan zararlar veriliyor. Yürütmeyi durdurma kararı ile bu talan da önlenecek. Önümüzdeki günlerde mahkeme heyetinin toplanması ve bir karar vermesi bekleniyor. Bu talana ilişkin üç davamız var. İnancımız kaybetmedik” diye konuştu.

‘DAVAMIZIN HAKLILIĞINA İNANIYORUZ’

Saros’ta verilen mücadelede hukuki olarak önemli bir noktaya gelindiğinin altını çizen davanın Avukatı Bülent Kaçar da şu ifadeleri kullandı: “Saros’taki katliama ilişkin üç davamız var. İkisi ÇED olumlu kararının iptaline yönelik diğeri de nazım imar planı iptal davası. Her üç davada da yürütmeyi durdurma hatta direkt iptal kararı verilmesini bekliyoruz. Bu karar verildikten sonra şirket tarafından bölgede yürütülen her türlü çalışma duruyor. Biz Saros Gönüllüleri olarak yıllardır bu kararı bekliyoruz. Davalarımızın haklılığına inanıyoruz. Edirne İdare Mahkemesi’nin de gerek ÇED gerek nazım imar planı iptal davalarımızda yürütmeyi durdurma hatta direkt iptal kararı vermesini bekliyoruz.”