Denizli’de Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye binalarının yıkılma kararı tepkiler sonrası iptal edildi. Binanın Denizli Kent Müzesi olarak kullanılacağı açıklandı.

Mücadele sonuç verdi: Taş atölyeler kent müzesi olacak

Aycan KARADAĞ

Denizli’de kent belleğinde çok önemli bir yere sahip eski Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye binalarının yıkılma kararı tepkiler sonrası iptal edildi. Taş Atölye binalarının Denizli Kent Müzesi olarak kullanılmasına kararı verildi. Kararla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Mücadeleyi yürüten 28 kurum, Denizli Mimarlar Odasında bir araya gelerek, değerlendirme raporu hazırlayarak projeye destek olduklarını açıkladılar.

Yapılan ortak açıklamada, “Denizli Kent Müzesi’nde sergilenecek kentimize özgü koleksiyonlar, doğa tarihi koleksiyonları ve envanter konusunda tüm kurumların ve halkın destekleri alınarak müzenin koleksiyon zenginliği sağlanmalıdır. Arkeoloji müzelerinin ören yerleri veya yakınlarında olması doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu nedenle Denizli Kent Müzesi’nin yer aldığı parsel içerisinde yapılması planlanan arkeoloji müzesinin yeri yeniden değerlendirilmedir. Arkeolojik kalıntılar açısından zengin bir kent olan Denizli’nin birden fazla arkeoloji müzesine ihtiyacı olduğu düşünülmelidir. Arkeoloji müzelerinin Laodikya ve Hierapolis antik kentlerinin yakınında yer alması; planlama, erişilebilirlik ve trafik yoğunluğu açısından yerinde bir karar olacaktır” denildi.

ESER ZENGİNLİĞİ MÜZE DÜZENLEMESİNDE BAŞARIYI GETİRECEKTİR

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Denizli Kent Müzesi’nin bir senaryosu olmalı ve bu müzede hangi eserlerle ne anlatılmak istendiği mutlaka belirlenmelidir. Müze mekânını oluştururken müzenin kurumsal ve güvenilir bir yapıda olması insanlara güven verecektir. Bu güvenli yapı, koleksiyon oluşmasında ve envanter toplanmasında çok önemli bir unsur olacaktır. Müzelerde eserlere bağlı olarak çalışıldığı için sergilenecek eser zenginliği müze düzenlemesinde başarıyı getirecektir. Müzelerde ekonomik boyutun çok önemli olması nedeniyle müze için kesin bir bütçe planlaması yapılmalıdır. Müzelerde eser toplamak, sosyolojik ve aynı zamanda ekonomik bir iştir. Bu kapsamda eserlerin tarihçesini, kültürünü bilecek ve materyali tanıyacak kişiler tarafından bunların toplanması ve envanterleme çalışmasının yapılması gereklidir.”

NE OLMUŞTU?

Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye binalarının yıkımdan kurtarılması için Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından, Denizli İdare Mahkemesi’ne 2014 yılı Ocak ayında yürütmenin durdurulması isteğiyle dava açıldı. 2014 yılından itibaren iki kez bilirkişi heyeti keşfi yapılırken, yürütmenin durdurulması konusunda farklı tarihlerde beş ayrı karar alındı.18 Eylül 2015 tarihinde binaların tescili ve korunması yönünde mahkemece karar verilirken, Danıştay 14. Dairesi ise 2019 yılında verdiği nihai kararla hukuki süreci tamamladı. Karar sonucunda taş atölye binalarının korunması sağlanmış ve bu haliyle müze olarak kullanılmasının yolu açıldı.