Mücadele verilmese 60 yıllık okul otopark olacaktı

DİLARA ŞİMŞEK

ZONGULDAK’ta yapımı devam eden şehir hastanesi için yıkılıp otopark yapılmak istenen 60 yıllık Zonguldak Kız Meslek Lisesi için mücadele sonuç verdi. Akşam Kız Sanat Okulu olarak 1961 yılında kurulan lise, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla kültür varlığı olarak tescil edildi. Böylece tarihi binanın yıkılarak otopark yapılması önlenmiş oldu.

Kurul kararında binanın tarihi yapısına işaret edilerek şöyle dendi: “Taşınmazın, yaklaşık 60 yıl önce yapıldığı ve inşa edildiği dönemin kültürel ve sanatsal değerini içerisinde barındırdığı, mimari, tarihi, estetik özellik arz ettiği, bu nedenle de korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesinin uygun olduğu anlaşılmıştır. Okul binasının fiili olarak kullanımda olduğu anlaşıldığından, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğabileceği de tabiidir.”

Okulun yıkılmaması için çeşitli girişimlerde bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmede bulundu. “Hayata geçirilmek istenilen ‘ısrarlı rant oyunu’ yargıdan dönmüş bulunmakta” diyen Yavuzyılmaz, şöyle konuştu: “Kültür varlıklarımızı korumak için var olan kurumların, siyasi baskılarla nasıl görevini yapamaz hale getirildiği, hukukun ise koruma kuruluna görevini nasıl hatırlattığı, adeta bir ders gibi kent hafızasında yerini aldı. Zonguldak’ın sembol değerlerini, sit alanlarımızı, kent hafızalarımızı AKP’nin arka bahçesi yaptırmayacağız.” Zonguldak Kız Meslek Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Tülin Papila “Korunması gereken bir binaydı. Mücadelemiz kazanımla sonuçlandı” dedi.