Mücadelemizle yeşeriyoruz

BirGün Mutfağından Kadınlar

İllüstrasyon: Diren Deniz Sarı

"Ellerimi bahçeye dikiyorum yeşereceğim biliyorum,
biliyorum, biliyorum"

Mirabal kardeşlerin 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde faşist Trujillo hükümetine karşı verdiği büyük mücadelenin meşalesi, bugün dünyanın dört bir yanında şiddete, tacize ve tecavüze karşı mücadele eden kadınların elinde. Ülkede her gün yüzlerce kadın erkek şiddetine maruz bırakılırken AKP iktidarı duruma sadece seyirci kalıyor.

Öte yandan kadınların kazanılmış haklarına saldırıyor. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’ne yapılan sistematik saldırılar karşısında ise kadınlar bir adım dahi geri adım atmadı, atmayacak. Bu yıl önceki 25 Kasım’lardan çok farklı. Pandemi nedeniyle evlere kapanan, işini kaybeden ve evine gıda bile götüremeyecek durumda olan binlerce insan var… Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle ‘evde kal’ çağrıları yapılırken ev içi şiddet ve kadına yönelik erkek şiddeti de artış gösterdi. Ülkede ocak-ekim arasında 397 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Bu ölümlerin 151’i ise ‘şüpheli ölüm’ olarak kaydedildi.


Ancak bu kadar kara haberin yanında bugün bu sayfada dayanışmanın ve mücadelenin gücünü bizlere gösteren kadınlar var. Kız kardeşlerimizden öğrendik direnmeyi. Bugün yumruklarımız biraz daha sıkı, ellerimiz birbirine daha da kenetlenmiş bir şekilde: ‘Yaşasın kadın dayanışması!’

***

İsyanımız sokaklarda yankılanacak

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde kadınlar birçok ilde “Haklarımız, hayatlarımız ve birbirimiz için 25 Kasım’da sokaklardayız” diyerek isyanını haykırmaya, sokağa çağrı yaptı:

♦ İstanbul: 19.30 Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi

♦ Ankara: 18.00 Çankaya Belediyesi önü

♦ İzmir: 18.30 Alsancak Halk Bank önü

♦ Eskişehir: 18.30 Üniversite Cad. Espark önü

♦ Bursa: 18.30 Formara Meydanı

♦ Adana: 18.00 Heykelli Park

♦ Antep: 15.30 Balık Parkı

♦ Mersin: 18.00 Forum Durağı

♦ Çanakkale: 18.00 Mümtaz Pirinçciler Meydanı

♦ Samsun: 18.00 Şehir Kulübü önü

♦ Hatay: 17.30 Köprübaşı

♦ Kocaeli: 18.30 Yürüyüş Yolu üzerinde bulunan İnsan Hakları Parkı önü