Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki ‘kültür varlığı’ olarak tescil edilen Çayır Mağarası’nın 346 metre yakınına yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi iptal edildi. Kararla 27 hektarlık alandaki doğal gürgen, kayın ve kestane ve çamdan oluşan 3 bin 133 ağaç kesilmekten kurtuldu. 2 yıldır madene karşı mücadele eden halk, ÇED toplantısını protesto etmiş ve projeye […]

Mücadelenin zaferi: Zonguldak’ta 3 bin ağaç kurtuldu

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki ‘kültür varlığı’ olarak tescil edilen Çayır Mağarası’nın 346 metre yakınına yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi iptal edildi.

Kararla 27 hektarlık alandaki doğal gürgen, kayın ve kestane ve çamdan oluşan 3 bin 133 ağaç kesilmekten kurtuldu. 2 yıldır madene karşı mücadele eden halk, ÇED toplantısını protesto etmiş ve projeye karşı imza kampanyası yapmıştı.

TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, iptal kararının köy halkını ve doğaseverleri çok sevindirdiğini söyledi. Dünyaca ünlü Çayır Mağarası’nın proje ile zarar göreceğinin açıkça görüldüğünü dile getiren Aydan, “Köy halkı her zaman projeyi istemediklerini gösterdiler. Biz de destek verdik. Doğa harikası bölgede eğer proje kabul edilseydi 3 bin 133 ağaç kesilecekti. Bunlar tamamen doğal ormanın içinde. Dünyada doğal ormanlar çok önemli. Gürgen, meşe, çam, kızılcık gibi birçok ağaç türü var orada. Bu süreçte bakanlık tarafından İnceleme ve Değerlendirme Toplantısı, bile olmaması gerekirdi. Ancak yapıldı ve toplantıda projenin iptali kararı verildi. Bu şekilde bilimsel ve tarafsız çalışan kurullara çok ihtiyacımız var. Doğadaki tüm canlıların ihtiyacı var. Kurul kararını dikkate alarak olması gibi karar veren İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu yetkililerine de teşekkür ediyoruz” dedi.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk de 2 yıldır köy halkıyla birlikte verilen mücadele sonrası projenin iptal edilmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.