İstanbul Sözleşmesi’nin 11’inci yıl dönümünde, dün yine birçok kadın saldırıya maruz kaldı ve öldürüldü. Kadınlar, sözleşmeden çekilme kararından geri dönülene dek mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Mücadeleye devam edeceğiz

Haber Merkezi

İstanbul Sözleşmesinin imzaya açılmasının 11’inci yıl dönümünü kutlayan EŞİK, çekilme kararından geri dönülene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi’nin 11’inci yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Cadı avlarıyla yakılan kadınlardan, Danıştay'ı 'İstanbul Sözleşmesi' savunmalarıyla dolduran kadınlara” başlığıyla yapılan açıklamada, sözleşmenin kadınların küresel mücadelesinin en büyük eseri olduğu vurgulandı. Sözleşmenin enternasyonal bir “başyapıt” olduğunun belirtildiği açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi çok yaşasın” denildi.

Sözleşmenin “tek adam” tarafından verilen ve hukuka aykırı olan bir kararla fesih edildiğinin belirtildiği açıklamada, kadınların bu kararı tanımadığını ve sözleşmeye sahip çıktığı ifade edildi.

Platformun sözleşme için yürüttüğü kampanya ve mücadelelere yer verilen açıklamada, “Danıştay, iptal davalarını esastan görüşmeye başladı. EŞİK olarak yaptığımız çağrı üzerine Türkiye’nin her köşesindeki 73 Barodan kadın avukatların katılımı ile 28 Nisan Perşembe günü İstanbul Sözleşmesi’ni savunduk. Bazı anlar, bazı savunmalar, bazı yargılamalar asla unutulmaz. İlk duruşmanın yapıldığı 28 Nisan 2022 tarihi böyle unutulmaz bir gün olarak takvimlerde yerini aldı. Yüzyıllar geçse de, sonuç ne olursa olsun her anı ve dakikası ile tarihsel olan İstanbul Sözleşmesi Davası hafızalarda bâki kalacak. Bütün yollar İstanbul Sözleşmesi'nin haklılığına, yaşam için önemine çıktı” denildi.

İŞLEM İPTAL EDİLMELİ

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “On birinci yıldönümünü kutladığımız İstanbul Sözleşmesi; kadınların, LGBTİ+ların, yaşlıların, mültecilerin, engellilerin ve diğer tüm dezavantajlı grupların haklarının ve hayatlarının teminatıdır. Bir varlık kavgası olan bu davanın, karardan geri dönülene kadar ulusal ve uluslararası alanda her türlü hukuki mücadelesini vereceğimizin sözünü bir kez daha bildiriyoruz. Hepimiz 7 Haziran 2022 tarihindeki ikinci Danıştay duruşmasına hazırlanıyoruz. Tüm kamuoyu ve basının desteğini bekliyoruz. Haklıyız ve hukuka aykırı çıkış işleminin iptal edilmesini bekliyoruz. Tekrar hatırlatıyoruz: 6251 sayılı onay kanunu yürürlükte olduğu sürece İstanbul Sözleşmesi, bir yasa olarak yürürlüktedir.”

ZORBALAR KALMAZ GİDER

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 11. yıl dönümüne ilişkin, “Yaşam hakkımızı savunmak için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar vardır, kadınlar her yerde demeye devam edeceğiz. Biliyoruz ki zorbalar kalmaz gider, bu zorbalığa biz kadınlar son vereceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır diye haykırmaya her yerde, her koşulda, her alanda devam edeceğiz” dedi.

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMÜ

Öte yandan dün de yine birçok kadın saldırıya ve şiddete maruz kaldı. Ülkenin birçok kentinden gelen haberlerde şüpheli kadın ölümü de var asitli saldırıya uğrayan kadınlar da…

İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde altıncı kattaki dairenin balkonun düştüğü iddia edilen kadın hayatını kaybetti. Dün saat 08.45 sıralarında meydana gelen olaya göre, 14 katlı binanın 6'ncı katındaki dairede yaşayan 2 çocuk annesi Ayla Kartal, balkonundan sitenin bahçesine düştü. Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaptıkları ilk müdahalenin ardından Kartal, çevredeki özel bir hastaneye kaldırıldı. Yapılan tüm müdahalelerin ardından Kartal, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kartal'ın evli olduğu erkek ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Olay hakkında incelemelerin devam ettiği bildirildi.

Ayla Kartal'ın, daha önce evli olduğu erkek ile yaşadığı alacak verecek tartışması nedeni ile polis merkezine giderek şikayetçi olduğu öğrenildi. Kartal'ın bir süredir evli olduğu erkek ile problemleri olduğu da iddia edildi.

ASİTLİ SALDIRI

Denizli’de Özgür Günden isimli erkek Sojida Kalandarova isimli bir kadın ile arkadaşı Sarvinoz Khaırullaeva'yı üzerine asit döküp yaraladı. Kendisi de sıçrayan asit nedeniyle yüzünden yaralanan Günden gözaltına alındı. Cinayet suçundan sabıkalı olan Günden tutuklandı.

BİLGİLİ DAVASI ERTELENDİ

Ankara'da çalışanı veteriner hekim Ç.B.’ye tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Prof. Dr. Hasan Bilgili davasında mahkeme yeniden tutuklama talebini reddederken, Hasan Bilgili, Serkan Durmaz ve delilleri karartan Hüseyin Şenyurt hakkında mütalaa hazırlanması yönünde karar verdi. Duruşma 1 Haziran’a ertelendi.

ŞİDDETE MARUZ BIRAKTI

Şarkıcı Ferhat Güzel ile eski sevgilisi Nurten Aksoy arasındaki şiddet davası görüldü. Duruşmada Nurten Aksoy, ilişkiye devam etme teklifini kabul etmediği için Güzel tarafından şiddete uğradığını anlattı. Ferhat Güzel ise Aksoy’un kendisini darbettiğini ve kadının kendi kendisine zarar verdiğini öne sürdü. Mahkeme, tarafların tanıklarını bildirmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşma sonunda Ferhat Güzel, gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan ve görüntülenmekten kaçındı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Ferhat Güzel hakkında "Basit yaralama" ve "Hakaret" suçlarından, Nurten Aksoy hakkında ise "Basit yaralama", "Tehdit" ve "Mala zarar verme" suçlarından dava açılmıştı.