Gençlik ve Spor Bakanlığı, ‘bağımlılığın önlenmesi’ amacıyla harcadığı parayı azalttı. Bağımlılığın önlenmesi için 2021’in ilk yarısında 2 milyon TL harcanırken 2022’nin ilk yarısında bu harcama 1,5 milyon TL’ye düştü.

Mücadeleye tasarruf getirdiler
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Madde bağımlılığı her geçen gün artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre uyuşturucu olay sayısı 2021 yılında önceki yıla oranla yüzde 35 arttı. 2020’de yatarak tedavi gören kişi sayısı 9 bin 824 iken geçen sene bu sayı 12 bin 954’e ulaştı. Madde kullanım 81 ilin tamamına yayılmışken ülkede 704 yatak kapasiteli 26 Alkol ve Madde Tedavi Merkezi’nin (AMATEM) bulunması yetersiz kalıyor.

Cumhuriyet Başsavcılıklarındaki uyuşturucu dosyası sayısındaki artışa dikkati çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bağımlılıkla mücadele faaliyetlerine mercek tuttu. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2022 yılının ilk yarısına yönelik mali verilerini kamuoyuna açıklayan Emir, iktidarın bağımlılıkla mücadele bütçesinden tasarruf ettiğini vurguladı.

CHP’li Emir, Bakanlığın “Bağımlılıkla Mücadele” başlığı altında 2021 yılında 2 milyon 82 bin TL bütçe ayırdığını ifade etti. 2022 yılında bağımlılıkla mücadele bütçesinin 3 milyon 993 bin TL’ye çıkarıldığını belirten Emir, bu yılın ilk yarısında 2021 yılının aynı dönemine oranla bağımlılıkla mücadelede daha az para harcandığını ifade etti.

Murat Emir, CHP Ankara MilletvekiliMurat Emir, CHP Ankara Milletvekili

Emir, “Bu kâğıt üzerinde sevindirici bir gelişme olarak görünse de iş bu bütçeyi kullanmaya gelince tablo ne yazık ki değişiyor” dedi.

Bakanlığın, 12 ay için ayrılan 3,9 milyon TL’den Ocak-Haziran döneminde yalnızca 1 milyon 557 bin TL harcadığını dile getiren Emir, sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 yılının Ocak-Haziran döneminde ise bağımlılıkla mücadele için 1 milyon 979 bin TL harcanmış. Yani bakanlık, 2021 yılının ilk altı ayına göre 2022 yılının ilk altı ayında 400 bin TL daha az para harcamış. Uyuşturucu, gençlerimizi her geçen gün biraz daha batağına çekerken bakanlığın mücadele parasından kısması doğru mu? Kendi itibarlarından tasarruf etmeyenler, bağımlılıkla mücadele bütçesinden tasarruf ediyor. Devleti yönetenlerin bu işi ciddiye alması gerekiyor. İtibardan tasarruf etmeyenlerin bağımlılıkla mücadele bütçesinden tasarruf etmesi kabul edilemez.”

mucadeleye-tasarruf-getirdiler-1068710-1.