Cumhurbaşkanlığı ve kamu bürokratlarının yönetici olarak görev yaptığı MUÇEV’in, Fethiye Tuzla Mahallesi’nde Tekne Bağlama İskelesi Projesi’ne verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline ilişkin açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda projenin bölgeye vereceği zararlar belirtilerek ‘ÇED gerekli değildir’ kararının verilemeyeceği vurgulandı.

MUÇEV’in Fethiye Körfezi’ni bitirme projesine bilirkişi engeli

Aycan KARADAĞ

Türkiye’nin en kıymetli sahillerinin ihalesiz olarak verildiği MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi’nin Fethiye Tuzla Mahallesi’nde 300 yat kapasiteli ‘Tekne Bağlama İskelesi Projesi’ne verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği tarafından açılan iptal davasında bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda; tesisin, yatlara barınma ve bağlama gibi temel hizmetleri veren bir yat bağlama iskelesinden öte yatçıların ve yat kullanıcılarının da faydalanabileceği işletmeleri bünyesinde barındıran bir turizm tesisi olacağı ve yat limanı statüsünde değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Proje kapsamında, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilemeyeceği ifade edildi. Proje kapsamında yaklaşık 142 bin metrekare yüzölçümlü iskele alanı ve 32 bin metrekare yüzölçümlü idari, teknik ve ticari birimler yer alıyor.

PROJEYE BAŞLANMASI HATA OLACAK

Raporda; projenin bölgeye verileceği zararlar şu şekilde sıralandı:

-Projenin dayanağını oluşturan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarında ve plan açıklama raporunda yer alan bilgiler ile bütünlük ve tutarlılık taşımıyor.

-Yapılacak işletmenin proje tanıtım dosyasının ve imar planı açıklama raporunun gerekli bilimsel ve teknik yeterliliğe sahip değil.

-İmar planı yapılaşma koşullarına “Kıyı Kanunu Uygulamasına Dar Yönetmelik” uyarınca da yat limanı statüsünde olan proje hakkında dava konusu kararın yanlış olduğu, ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile projeye başlanması hata olacak.

- Bu ölçekte bir yat limanının yapımı esnasında Fethiye İç Körfezinde gerçekleşecek dalga – akıntı – sediment taşınımı durumunun dikkate alınmıyor.

-Ayrıntılı bir ÇED raporu hazırlanarak iç körfezde, eldeki proje ile birlikte diğer yat limanları ve bağlama yapılarının bütünleşik olarak ele alınması gerekiyor.

-Akıntı ve sirkülasyon ile ilgili matematiksel modellemelere ihtiyaç duyuluyor.

-Projenin deniz canlıları üzerinde etkilerinin yeterince araştırılmamış.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Bundan sonraki süreçte işletilecek ÇED raporunda Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği olarak hem bilim insanlarının hem de halkın etkin katılımı ile hazırlanacak ÇED raporunun olumlu olmayacağına mahkemenin bilirkişi raporu doğrultusunda vereceği hüküm ile birlikte, bu hukuksuz kararın ortadan kalkacağına inanıyoruz. Ekonomi aynı zamanda ekolojik olmalıdır. Bindiğimiz dalı kestiğimiz sürece ne var olanı yaşatabilir ne de var olabiliriz” ifadelerine yer verildi.

KIYILARIMIZA VERİLEN ZARAR KALICI

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de, “İktidar gidici ama kıyılarımıza verilen zarar kalıcı. Eğer burası için gerekli değilse, bu ÇED neresi için gerekli?’ Bilirkişiler bu çağrıyı duydu. Toplumsal talepleri dikkate alan hukuki kararların yaşanabilir bir ülke için ne kadar gerekli olduğunu bir kere daha gördük. Önümüzde bu projenin tamamen rafa kaldırılması mücadelesi var. Buraya olumlu bir ÇED verilmesi mümkün değil. Körfezin nefes alması için daha fazla yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiği anlayışıyla mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.