Marmaris’te daha önce mahkeme tarafından iptal edilen ve yeniden başvurulan MUÇEV’in tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için halkın katılım toplantısına yurttaşlar izin vermedi.

MUÇEV’in ısrarına halk ‘dur’ dedi
Fotoğraf: BirGün

BirGün/EGE

Muğla Marmaris’te Okluk Koyu’na komşu olan Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV isimli şirketin tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED)’ süreci kapsamında halkın katılım toplantısına yurttaşlar izin vermedi.

Karacasöğüt Muhtarlığı’nda gerçekleşen toplantıya; Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Datça MUÇEP Meclisi, Gökova MUÇEP Meclisi, Menteşe MUÇEP Meclisi, Deştin Çevre Platformu temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Projenin yaratacağı sonuçlardan yaşamları doğrudan etkilenecek yurttaşlar, proje tanıtım dosyasının halkı bilgilendirmek yerine yanıltmak için hazırlanmış bir içeriğe sahip olduğunu söyledi. Yurttaşlar ayrıca, bakanlığın böylesi bir dosya üzerinden ÇED sürecini başlatmasının mahkeme kararını tanımamak anlamına geleceğini ve suç teşkil edeceğini söyledi. Yurttaşların yoğun protestoları sonrası toplantı iptal edildi.

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi tarafından yapılan açıklamada ise, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından toplantı tutanağının bir örneğinin yurttaşlara verilmediği belirtildi.

MUÇEV TALANDA ISRARCI

Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) isimli şirket, ilk olarak proje için 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Muğla Valiliği tarafından, proje için Eylül 2020 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, ÇED sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek projeye dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, Ekim 2021 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vererek proje için ‘ÇED gerekli’ olduğunu belirtti. Şirket itiraz ederek kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi ise Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli’ kararını onayladı. Yaşanan gelişmelerin ardından MUÇEV proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 31 Ağustos 2022 tarihinde yeniden başvuruda bulundu.

PROJE HAKKINDA

Şirket mevcut büyüklüğü 421 metrekare olan iskelenin 42 bin 893 metrekareye çıkartmak istiyor. 60 tekne bağlama kapasitesine sahip olan iskele, 187 tekne kapasiteli olacak. Projenin bedeliyse 8 milyon 445 bin TL olarak belirlendi. Proje alanı ise ‘orman alanı’, ‘deniz’, ‘özel çevre koruma bölgesi’, ‘önemli doğa alanı’ ve ‘doğal sit alanı’ içerisinde yer alıyor.