MUÇEV’in Marmaris’te yargı kararına rağmen tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için ısrarı sürüyor. Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, projeye karşı mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

MUÇEV ısrarcı, halk tepkili
Fotoğraf: DHA

Aycan KARADAĞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve eski kamu bürokratlarının yönetici olarak görev yaptığı Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi’ne (MUÇEV) kıyıları talan etmeye devam ediyor. Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, projeye karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek "Mahkeme ve bilirkişi raporları projenin bölgede yapılamayacağı yönünde. Projenin derhal iptal edilmesi gerekiyor" dedi.

Şirket, yargı kararı ve halkın itirazına rağmen Marmaris ilçesi Okluk Koyu’na komşu olan Karacasöğüt Koyu’nda tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi yapmak istiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise proje kapsamında 25 Nisan 2023 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacağını açıkladı.

MAHKEMEYE TAŞINDI

Şirket, ilk olarak proje için 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Muğla Valiliği tarafından, proje için Eylül 2020 yılında ‘‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, ÇED sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek projeye dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, Ekim 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vererek proje için ‘‘ÇED gerekli’’ olduğunu belirtti. Şirket itiraz ederek kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi ise Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli’ kararını onayladı. Yaşanan gelişmelerin ardından MUÇEV proje için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 31 Ağustos 2022 tarihinde yeniden başvuruda bulundu. Bakanlık aynı gün içerisinde proje dosyasını inceleyip 27 Eylül 2022 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleme kararı verdi. Halkın katılım toplantısına ise yurttaşlar izin vermedi. Yurttaşlar ve yaşam savunucuları, projenin bölgeye zarar vereceğini belirterek protesto etti.

BÖLGE HALKI İSTEMİYOR

İDK toplantısı duyurusu sonrası Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, BirGün'e değerlendirmeler yaptı. Beytekin, MUÇEV'in talanda ısrarcı olduğunu belirterek "Bizler de talana karşı mücadele etmekte ısrarcıyız. Mahkeme ve bilirkişi raporları projenin bölgede yapılamayacağı yönünde. Proje için yapılmak istenen halkın katılım toplantısına da engel olduk. Bölge halkı olarak bu projeyi istemiyoruz. Projenin derhal iptal edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Beytekin, şöyle devam etti:

“Projenin yapılmak istendiği yer özel koruma bölgesi. Arkeolojik kalıntılar var. Bodrum Müzesi’nin bununla ilgili bir yazısı olduğunu biliyoruz. Bu bölgede marina ve liman kullanımı mevcut limitlerin üstüne çıktığında kıyı şeridinin ve özellikle sulak alanda çok yakın bir gelecekte önemli problemler yaratacaktır. Bu yüzden bölgedeki mevcut tekne ve yat bağlama iskelelerin de kalkması gerekiyor. O bölge korunması gereken bir alan. Bizler de bölgenin korunması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

PROJE HAKKINDA

Şirket mevcut büyüklüğü 421 metrekare olan iskelenin 42 bin 893 metrekareye çıkartmak istiyor. Böylelikle yaklaşık 100 tekne bağlama kapasitesine sahip olan iskele, 187 tekne kapasiteli olacak. Projenin bedeliyse 9 milyon 130 bin TL olarak belirlendi. Proje alanı ise; ‘orman alanı’, ‘deniz’, ‘özel çevre koruma bölgesi’, ‘önemli doğa alanı’ ve ‘doğal sit alanı’ içerisinde yer alıyor. Ayrıca proje alanına 6 kilometre mesafede Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 7 kilometre mesafede ise Marmaris Milli Parkı bulunuyor.