Google Play Store
App Store

Marmaris Karacasöğüt Koyu’nda mahkeme kararları ve bilimsel raporlar hiçe sayıldı. Bölgede arkeolojik buluntular ortaya çıkmasına rağmen MUÇEV’in tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesine ‘ÇED olumlu’ raporu verildi.

MUÇEV’e her şey 'olumlu'

Aycan KARADAĞ

Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi’nin (MUÇEV) kıyıları talanı sürüyor. Şirketin, Muğla’nın Marmaris ilçesi Karacasöğüt Koyu’nda yapmak istediği tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘çevresel etki değerlendirme(ÇED) olumlu’ kararı verdi. Mahkeme kararlarıyla daha önce iptal edilen ve koyda arkeolojik buluntular ortaya çıkmasına rağmen projeye verilen onay tepki çekti.

Marmaris Kent Konseyi Ufuk Beytekin, "Bakanlık, MUÇEV’e hep olumlu karar veriyor. Daha doğrusu bakanlık tüm projelere onay veriyor. Doğa, insan hiçe sayılıyor. Burada ise tarihte hiçe sayılmış oldu. Tarihi önemi olan bir bölgeyi ikinci derece sit alanı yapıyorlar, orayı bir ticari işletmeye çeviriyorlar ve şimdi de arkeolojik ve doğal güzellikleri hiçe sayıp kamuya kapatmak istiyorlar. Buna karşı dava açacağız" diye konuştu.

"BÖLGEMİZ TALAN ALTINDA"

Beytekin şunları dile getirdi: "Bölgemiz talan altında. Bunun için başta yerel yönetimler olmak üzere topyekun mücadele etmek zorundayız. Burada yerel yönetimlerin ön plana çıkması lazım. Bölgede birlikte hareket etmek zorundayız. Doğayı yıkacak bir projeyi gerçekleştirmelerine izin vermeyeceğiz."

Ege ve Akdeniz kıyıları kuşatan MUÇEV ilk olarak proje için 2020 yılında başvuruda bulundu. Muğla Valiliği tarafından, proje için Eylül 2020 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, ÇED sürecine tabi yat limanları kapsamında incelenmesi gerektiğini belirterek projeye dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, Ekim 2021 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vererek proje için ‘ÇED gerekli’ olduğunu belirtti. Şirket itiraz ederek kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 6. Dairesi ise Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED gerekli’ kararını onayladı. Yaşanan gelişmelerin ardından MUÇEV proje için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 31 Ağustos 2022 tarihinde yeniden başvuruda bulundu. Bakanlık aynı gün içerisinde proje dosyasını inceleyip 27 Eylül 2022 tarihinde halkın katılım toplantısı düzenleme kararı verdi. Halkın katılım toplantısına ise yurttaşlar izin vermedi. Projeye ile ilgili ise 25 Nisan 2023 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapıldı. Toplantının ardından bakanlık projeye 'ÇED olumlu' kararı verdi.

ARKEOLOJİK RAPORLAR HİÇE SAYILDI

Özel çevre koruma bölgesi statüsündeki koyda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, MUÇEV ve Global Marin isimli şirketler, bir süredir yat yanaşma iskelesi projeleri için çalışma yürütüyor. Şirketlerin talan çalışmaları sonrası Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) çalışma yürüttü. 28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda SAD üyelerince yapılan dalış sonucunda koyda arkeolojik buluntulara rastlandı. Marmaris Kent Konseyi ve SAD, dalış sonuçlarını rapora dönüştürerek yasal süreç başlattı. Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü’ne, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile raporu sunup arkeolojik buluntuları tespit, tescil işlemlerini başlatmalarını ve koruma amaçlı önlemleri almalarını talep etti. Bodrum Sualtı Müzesi ise başvuruyu değerlendirerek koyda inceleme yaptı. İncelemeler sonrası Karacasöğüt Koyu’nda arkeolojik buluntular ortaya çıktı. Müze tarafından 27 Ocak 2023 tarihinde limanın koruma altına alınması amacıyla rapor hazırladı ve Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirdi. Bakanlık ise raporları hiçe saydı. Daha büyük skandal ise Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na ait 2013 tarihli bir yazışmaların da ortaya çıktı. SAD uzman ekibinin Marmaris Kent Konseyi’nin talebi üzerine yaptığı araştırmayla raporlanan, fotoğrafları çekilen ve yeri belirlenen arkeolojik buluntuların aslında daha önceden de bilindiği ortaya çıktı.

ŞİRKET KAMU BÜROKRATLARININ TEKELİNDE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ile Muğla Valiliği’ne bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı ortaklığında 20 bin TL sermaye ile 2014 yılında kurulan MUÇEV’e, ülkenin birçok noktasındaki sahiller, plajlar ve hatta ormanlık alanlar bile ihalesiz olarak veriliyor.  Şirkette; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve eski kamu bürokratlarının yönetici olarak görev yaptığı biliniyordu.  Şirketin yeni yönetimi ise yine kamu bürokratları olduğu görüldü.

Yönetimdeki isimler ise şu şekilde:

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Danışmanı Mehmet Akif Küçükdağ

• Ula Kaymakamı Baha Başçelik

• Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Sami Kulaklıoğlu

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü İsmail Tüzgen

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bedri Sinan Gül

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bakır

• Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Murat Oral

• Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Fatih İbiş