Balkanlar'daki gerilimi düşürmek için Sırp ve Kosovalı liderler Brüksel'de ağırlandı. Gerilimin önlenmesini isteyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir kez daha müdahale tehditleri savurdu.

Müdahale tehdidi
Albin Kurti ve Jens Stoltenberg Brüksel’de bir araya geldi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Dünyanın en tehlikeli kriz bölgelerinin başında gelen Balkanlar’da, son olarak Kosova ile Sırbistan arasında patlak veren gerilime diplomatik çözüm arayışları devam ediyor. İki ülke arasında büyük gerilime neden olduğu için 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi gerekirken 1 Eylül’e ertelenen “sınır” kararının tarihi yaklaşırken Kosova ve Sırbistan liderleri Brüksel’de ağırlandı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ayrı ayrı görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir kez daha müdahale uyarısında bulundu. NATO Karargâhı’nda liderleri ağırlayan Stoltenberg, Sırbistan ve Kosova'ya gerginliği tırmandırmama çağrısı yaparak, son günlerde sahada durumun iyileştiğini, Belgrad ve Priştine'nin gerilimin tırmanmasını engelleme sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.

Stoltenberg, Vucic ile NATO karargâhında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "NATO sahadaki durumu yakından izlemeye devam etmekte. KFOR barışı koruma misyonumuz, BM'nin verdiği yetkisine odaklanmış durumda. İstikrarın tehlikeye girmesi halinde KFOR müdahale etmeye hazırdır. KFOR, Kosova halkına güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlanması için gereken tedbirleri alacaktır" dedi.

Daha sonra Kosova Başbakanı ile bir araya gelen Stoltenberg, 20 NATO müttefiki ve 7 NATO ortağı ülkenin 3 bin 700 askerinin bulunduğu KFOR'un, Kosova halkının güvenliğini sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

KOSOVA’YA ASKERİ YIĞINAK

Son haftalarda olduğu gibi Kosova'nın kuzeyindeki NATO mevcudiyetini artırabileceklerini aktaran Stoltenberg, "Hareketlerimiz orantılı ve ölçülü olacak. Gerginliğin tırmanmasını engellemek ve Kosova'daki tüm toplulukların özgürlüğü ve güvenliği için ne gerekirse yapacağız" dedi.

Kurti ile Vucic’in Brüksel'de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in eşliğinde bir araya gelmesi planlanıyordu.

GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

Priştine yönetiminin ülkede yaşayan herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirme kararına Kosova'daki Sırplar büyük tepki gösterdi. 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi beklenen karar iki ülke arasında tansiyonu yükseltirken, NATO müdahale açıklaması yaptı. Gerilimin tırmanması üzerine uluslararası toplumunda çağrısıyla Priştine uygulamayı 1 Eylül'e erteledi. Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.