Google Play Store
App Store

2017’de 13 bin 500 avro maaş alan Eti Maden İşletmeleri’ne ait yurtdışındaki beş şirketin genel müdürlerinin güncel maaşlarını dokuz kez soran CHP’li Yavuzyılmaz’a yanıt verilmedi. CHP’li vekil, “Ortada şaibeli bir durum var” dedi.

Müdür maaşı yine saklandı

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM KİT Komisyonu’nda, kamunun en önemli madencilik kuruluşları arasında yer alan Eti Maden İşletmeleri’nin Sayıştay raporları görüşüldü. Yapılan denetimlerde, ısrarlı sorulara rağmen Eti Maden’in yurtdışı işletmelerinde görevli genel müdür ve yöneticilerin maaşları, gizli kaldı.

Shangai ETIMADEN, ETIMINE USA, ETIMINE S.A, ETIMINE ASIA PACIFIC ve ETIPRODUCS LTD, Eti Maden’in yurtdışında çoğunluk hisselerine sahip olduğu beş işletme. Bu işletmelerin genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri ile personelinin aldığı maaşlar, 2017’den bu yana öğrenilemiyor. Sayıştay’ın Eti Maden yurtdışı işletmelerine ilişkin 2017’deki son tespitinde, şirket genel müdürlerinin maaşlarının 13 bin 500 avro olduğu bilgisi yer aldı. Bu raporun üzerinden geçen beş yılın ardından şirketlerdeki görevli kişilere ödenen maaşları öğrenmek isteyen CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, her seferinde yazılı olarak yanıt verileceğinin söylendiğini ancak buna rağmen sorusunun yanıtlanmadığını ifade etti. Konuşması boyunca dokuz kez maaşların son tutarını soran CHP’li Yavuzyılmaz’ı, daha Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer yanıt vermeden AKP’li KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş engelledi. Savaş, sorulara karşılık, “Yazılı olarak yanıt verecek” ifadelerini kullandı. Bu sözlerin ardından Genel Müdür Keleşer de soruları yanıtlamadı.

BU ŞİRKETLERDE NELER DÖNÜYOR?

BirGün’e konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Devlete ait işletmelerde görevli tüm personelin maaşları kamuoyuna açıklanırken yurtdışı şirket genel müdürlerinin maaşının açıklanmaması, sorularımıza rağmen gizlenmesi, ‘Bu şirketlerde neler dönüyor’ diye sormamıza neden oluyor. Daha bir maaş tutarını bile açıklayamayan ilgili bakanlık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ve birimlerinin bu koşullar altında sağlıklı bir şekilde denetlendiğini söylememiz mümkün değil. Ortada şaibeli bir durum var” ifadelerini kullandı.

mudur-maasi-yine-saklandi-1020420-1.
Deniz Yavuzyılmaz

“Belki de yurtdışındaki şirkette çalışıyor görünen ancak Türkiye’de bulunan pek çok kişi dövizle maaş alıyor” diyen Yavuzyılmaz, şöyle devam etti: “Sorularımıza yanıt verilmediği için bu durum karanlıkta kalıyor. Yanıt vermemeleri, bu konuda gizledikleri bir şeyler olduğunun açık ispatıdır.”