Bakanlığın müdürlere yönelik yeni çalışmasını değerlendiren uzmanlar pedagojik açıdan yeterli ve okuldaki en kıdemli öğretmenleri müdür seçmenin doğru olacağını ifade etti

Müdürler kıdemliler arasından seçilmeli

Alp Eren

Milli Eğitim Bakanlığı okul müdürlerine yönelik yeni bir çalışma başlattı. Bakanlık müdürlerin kendilerine hedef koymasını istedi. Yapılan çalışmaya göre iki yıl içinde müdürler bu hedefleri gerçekleştiremezse görevden alınacak.

Eleştirel Pedagoji Dergisi Editörü ve BirGün Yazarı Ünal Özmen ve Uludağ Üniversitesi’nden Selahattin Turan ile hem bu çalışmayı hem de okul müdürlerinin seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk.

Bakanlık beceremiyor
Ünal Özmen “Eğitim Bakanlığı, okullarına müdür atamayı doğru dürüst becerebilse, bugün altında ezildiği eğitimin birçok sorununu yerinde çözmüş olurdu. Oysa çözümün parçası olması beklenen müdürlük, atama sürecinin başından itibaren bakanlığın bir türlü içinden çıkamadığı önemli sorunlarından birine dönüşmüş durumda. MEB, okul müdürünü eğitim sürecinin bir parçası olarak görmüyor, müdür ve yardımcılarından merkezi sistemin temsilcisi olmalarını bekliyor. Tercihini böyle koyunca da doğal olarak liyakatın ölçüsü öğretmenlikte aranmıyor. Bu nedenledir ki okul müdürüne "idareci" deniyor. Hele bir de profosyoneller gelirse müdüre CEO deneceğinden kuşkunuz olmasın!” diye konuştu.
“Eğitim kurumları eğitimciler tarafından yönetilmeli” diyen Özmen şöyle devam etti:

“Okul müdürleri şu haliyle de öğretmenler arasından seçiliyor ama atanmasından itibaren merkezi yönetim ondan yetkin bir öğretmen gibi kuruma rehber olmasını beklemiyor. Müdürler disiplin ve parasal işlere bulaştıkça pedagojiden aldığı gücü kaybedip bürokratlaşıyor. Bu da onların öğretmenle, öğrenci ve velisiyle ilişkisini bozuyor.”

İdeal olan seçim
İdeal olanın seçimle belirlemek olduğunun altını çizen Özmen “Bunu bir yöntem olarak Türkiye'ye öneremeyiz çünkü merkezi yönetimin kaldıramayacağı, kabullenemeyeceği kadar demokratik bir yöntem bu. Fakat okul müdürlüğünün parayla el değiştirmesinin, Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama Yönetmeliği'nin ihale yasası gibi kişiye göre düzenlenmesinin önüne geçmenin basit bir yolu bulunabilir. ‘Boşalan okul müdürlüğüne kurumun en kıdemli öğretmeni atanır’ gibi tek maddelik kural eminim okul yönetimlerini daha saygın yapıya kavuşturacak, bakanlığı da mahkeme kapılarında sürünmekten kurtaracaktır” diye sözlerini noktaladı.