Amasra’da 42 işçiye mezar olan maden ocağında faciadan üç gün önce yapılan denetimin tutanağı açığa çıktı. Müfettişler havalandırma sisteminin uygun olmadığını bildirdi. Müessese Müdürü, “Kasımda yapılacak” dedi.

Müfettiş uyarmış müdür ertelemiş!
Fotoğraf: AA

Bartın Amasra’da 42 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin soruşturma sürüyor. Son olarak dosyaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin faciadan üç gün önce TTK’ye ait madende yaptığı denetime ilişkin tutanak da girdi. Bakanlığa bağlı iş başmüfettişleri ile maden mühendisleri İrfan Güven ve Cemal Tekin imzasını taşıyan 11 Ekim tarihli tutanakta, ocaktaki eksikliklere dikkat çekiliyor. Tutanakta ön bilirkişi raporu ile Emniyet fezlekesinde de yer alan havalandırma sorununa vurgu yapılarak madenin havalandırma sistemininin değiştirilmesi talep ediliyor.

DÖRT YILA RAĞMEN

Havalandırma sisteminde 20 Ekim 2018 tarihinde tespit edilen sorunun aradan geçen 4 yıla rağmen düzeltilmediğinin kaydedildiği tutanakta, şöyle deniyor: “Ocak ana havalandırması, acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılması için hava yönünü ters çevrilebilecek özellikte değildir.”

Tutanağı iki müfettişin yanı sıra tutuklu Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de imzaladığı görülüyor. Özdemir, müfettişlerin bulgularına “2022 kasım itibariyle yeni havalandırma grubu yapılacak olup, tespit edilen eksiklikler giderilecektir” yanıtını veriyor.

Müfettişler ise yönetimin tespitlere ilişkin hususlardan sorumlu olduğunu tutanakta şöyle açıklıyor: “İş yeri çalışma ortamının iş mevzuatına uygunluğunun ve bunun sürekliliğinin sağlanması işverenin yükümlülüğündedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi nedeniyle meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıklarında sorumluluk işverene aittir.”

(ANKA)