Müfit Can Saçıntı: Demokrasi karşıtı bir filmde oynamak istemem

DERYA AYDOĞAN

@deryaaydogan

Bir zamanların en iyi hiciv programı Olacak O Kadar ve Çocuklar Duymasın dizisinin senaristlerinden Müfit Can Saçıntı, oyunculuk kariyerine Mandıra Filozofu karakterinden sonra kendi yazdığı tek kişilik oyunu “Lafını Esirgemeyenler ile devam ediyor. Saçıntı’nın Lafını Esirgemeyenler adlı oyunu ile çıktığı Karadeniz turnesi ise bugün Trabzon Tonya’da başlıyor. Saçıntı ile oyunu Lafını Esirgemeyenler’i konuştuk.

»Daha önce “Kendime yakın şeyleri oynayabilirim” demiştiniz. “Yakınlık” olarak kastettiğiniz şey nedir?

Örneğin, ben peltek bir insanım, peltek olmayan birini oynayamam. Oyunculuk anlamında yeteneklerimin sınırlarını biliyorum. Yeteneğimin üzerinde bir rol oynamaya kalkışıp kendimi rezil etmek istemem… Daha önemli bir şey var: Ben asıl mesleğimi oyunculuk olarak görmediğim için, “Her rolü oynarım” demiyorum… Kendi düşüncelerime uymayan filmlerde oynamak istemem… Örneğin kadın haklarına, eşitliğine aykırı bir filmde oynamak istemem… Demokrasi karşıtı veya emperyalizmi öven bir filmde oynamak istemem… Yani sistem koşulları nedeniyle kendi fikirlerimi anlatacağım filmlerde oynayamıyorsam o zaman kendi fikirlerime karşıt filmlerde oynamak istemem…

»Yeşilçam’da birçok komedi filmlerinde rol alan Kemal Sunal’ın oynadığı filmlerinin hepsinde bir “toplumsal eleştiri” vardı. Senaristliğini yaptığınız filmlerde ya da oyuncu olarak rol aldığınız işlerde sizin öne çıkarmak istediğiniz temel şey nedir?

“Parayı veren düdüğü çalar” diyen Nasrettin Hoca’dan bugüne bu toprakların, Anadolunun mizahı, “sosyal içerikli” “eleştirel” mizahtır… Fars, vodvil gibi toplumsal eleştiri taşımayan komedi türleri Avrupa kökenlidir. Bırakın mizahı, bizim masallarımızda bile genelde toplumsal içerik vardır… Örneğin Keloğlan masallarımızda bile yoksuldan, halktan yana bir öz vardır. Ben de filmlerimde kapitalizm karşıtı ve insandan, halktan yana hikâyeler anlatmak istiyorum. Başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmak istiyorum.

»Lafını Esirgemeyenler nasıl bir oyun?

Lafını Esirgemeyenler deneysel bir komedi. İlk perdede kendi başımdan geçenleri anlatarak lafı, lafını esirgemeyen söz ve hiciv üstadlarına getiriyorum… Bu ilk bölüm daha çok seyirciyle etkileşime girdiğimiz stand-up tadında bölüm… Bunun dışında, Seksenler dizisinin sevilen oyuncuları Hakan Bulut ve Berat Yenilmez ile çektiğimiz videolar var…Bu bölümde videonun içine girip çıkıyormuş etkisi yaratmaya çalışıyorum…. Bu kısım da deneysel bir çalışma. Denedik ve yanılmadığımızı gördük: seyircimizden güzel tepkiler alıyoruz.

»Neden böyle bir oyun yazdınız?

Bu toprakların, Anadolumuzun, Sinoplu Diyojen’den beri lafını esirgemeyen insanların vatanı olduğunu hatırlatmak istedim… Çünkü bugünlerde bunu hatırlamaya çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum… Çünkü düşünce özgürlüğü, esasında ifade özgürlüğü yoksa anlamsızdır… İfade özgürlüğü derken emniyette ifade verme özgürlüğünü kastetmiyorum. Söyleme, lafını esirgememe özgürlüğünü kastediyorum… Beyine güzel bir düşünce giriyorsa bu zevk verir ama ordan çıkamazsa acı verir… Oyunda anılarını ve anekdotlarını anlattığım söz ustalarından bahsetmem gerekirse, ilk aklıma gelenleri sayayım, Diyojen, Sokrates, Figani, Şair Eşref, Neyzen Tevfik, Can Yücel, Mehmet Akif Ersoy, Nâzım, Zeki Müren.

Saçıntı'nın bugün başlayan Karadeniz turne programı

  • 30 Mart Cuma - Tonya
  • 31 Mart Cumartesi - Rize
  • 1 Nisan Pazar- Pazar
  • 2 Nisan Artvin
  • 3 Nisan Ardanuç