Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin, Alavara Koyu'nda tahribatın önünü açan düzenlemeyle ilgili başlattığı hukuki süreçte karar çıktı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi istinaf başvurusunun reddine karar verdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi dava açtı, Alavara Koyu kurtuldu

BİRGÜN EGE

Muğla ve ilçelerinde Büyükşehir Belediyesi doğanın korunması ve düzensiz yapılaşmanın önüne geçilmesi için verdiği mücadeleye devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla’nın Datça ilçesi Emecik Mahallesinde bulunan birinci derecede doğal SİT olan Alavara Koyu'nun sit derecesi düşürüldü.

Muğla Büyükşehir Belediyesi bu kararın ardından Alavara Koyu için “Bölge doğal yapısı itibariyle korunması gereken alan olduğundan, bu alanlardaki doğal çevrenin yaşanabilir ve sürdürülebilir biçimde korunabilmesi amacıyla doğal kaynak değerlerinin koruma-kullanma dengesi içerisinde ele alınması gerektiğinden sit derecesini düşüren söz konusu tescil kararına ilişkin dava açtı. Muğla 2. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ YEREL MAHKEME KARARINI ONADI

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Alavara Koyu için açtığı davayı kazanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karara itiraz etti ve dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi 09.12.2021 tarihli kararıyla istinaf başvurusunun reddine karar verdi. İzmir 4’ncü İdare Mahkemesi'nin verdiği kararla Alavara Koyu'nun bulunduğu bölgede çevre tahribatının ve ekolojik dengenin bozulması engellenmiş oldu.

MUĞLA İÇİN HUKUKİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Muğla il genelinde doğal ve ekolojik yapının korunması için her türlü hukuki mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Muğlamız 1480 kilometre eşsiz kıyı uzunluğu, yüzde 68 orman varlığı ve içerisinde korunması gereken hassas alanları ile özel bir coğrafya. Ülkemizin her karış toprağı gibi Muğla’mızı korumak için de yasaların bize verdiği yetkileri sonuna kadar kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz. Eşsiz güzellikleri olan ve dünyanın göz bebekleri arasında yer alan şehrimizin mimarisini, doğasını ve çevresini korumak için hizmet ederken, diğer yandan da farklı alanlardaki mücadelemiz sürecek. Bugüne kadar doğal güzelliklerimizi yıpratacak, yok edecek her türlü planın ve statü değişikliğinin karşısında olduk. Onlarca dava açtık, kazandık ve hukuki sürecin devam ettiği birçok çevre davası da devam ediyor. Biz emanet aldığımız bu şehri daha da geliştirerek gelecek nesillere aktarmak ve herkesin hayalini süsleyen bu şehri korumakta kararlıyız” dedi.