Muğla Menteşe’de inşa ettirilen TOBB Fen Lisesi nedeniyle ilçedeki 75. Yıl Fen Lisesi’nin Anadolu lisesine dönüştürüleceğini söyleyen veliler, “Yeni okulun bahçe duvarı bile yok” diyerek karara tepki gösterdi.

Muğla’da 'bitmeyen okul' tartışması

Muğla’nın Menteşe ilçesinde, “81 ilde 81 okul” projesi kapsamında inşa edilen TOBB Fen Lisesi nedeniyle ilçedeki 75. Yıl Fen Lisesi’nin Anadolu lisesine dönüştürüleceği öğrenildi. LGS’nin ardından çocuğu Muğla 75. Yıl Fen Lisesi’ne kayıt hakkı kazanan veliler, kayıt için okula gittiklerinde dokuzuncu sınıf öğrencilerinin TOBB’un yaptırdığı yeni okul binasında eğitim göreceğini öğrendi. Velilere, 2020-2021 eğitim öğretim yılında dokuzuncu sınıf öğrencilerinin yeni yaptırılan okulda, 10, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin ise mevcut okulda eğitime devam edeceği bildirildi.

Muğla 75. Yıl Fen Lisesi’ni kazanan öğrencilere adres gösterilen TOBB Fen Lisesi’nin inşaatı tamamlanmadı. Okulun, yeni eğitim öğretim yılına yetişip yetişmeyeceği konusunda tereddüt yaşayan veliler, çocuklarının Anadolu lisesine dönüştürülmesi planlanan 75. Yıl Lisesi’nde eğitim görmesini istedi.

BAHÇE KAPISI BİLE YOK

TOBB’un yaptırdığı yeni okul binasının çok sayıda eksiği olduğunu dile getiren bir veli, şunları söyledi:

“Okul neredeyse inşaat halinde, bahçe kapısı ve duvarı, çevre düzenlemesi, yemekhanesi yok. Pansiyon için yatakhanesi yok, spor salonu yok. TOBB'un Fen Lisesi olması için yaptırdığı bina yatılı okul olmaya müsait olmayan tamamlanmamış kuru bir bina. TOBB tarafından yaptırılan yeni bina ile mevcut eski bina arasında 650 metre mesafe ve 25 metrelik bin ana yol var. Okul çevresi köy tarzında, güvenli olmayan bir mevki. Bu haliyle eğitim öğretime hazır olmayan ve güvenli olmayan bir binaya fen lisesinin taşınması mümkün değil. Fen lisesi yapmaya kalkışan TOBB neden yatakhanesi, yemekhanesi, spor salonu olan bir bina yapmıyor, bina tefrişatını sağlamıyor?”

KARARDAN VAZGEÇİLSİN

Valiliğin ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün karar alırken öğrenci yararını gözetmesi gerektiğini dile getiren veli, “Muğla'daki en başarılı öğrencilere sahip olan okulun bir bölümünün bir binada, bir bölümünün ise tamamlanmamış başka binada olmasının TOBB'un ticari reklamını sağlaması dışında hiçbir açıklaması yok” dedi. Tüm velilerin çocuklarının mevcut okulda eğitim görmesini istediğini anlatan veli, “Çocuklarımızın başına telafisi imkânsız bir zarar gelmeden önce TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun, Muğla Valiliği'nin, Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ve Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu karardan geri dönmesini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.