Muğla’nın Menteşe ilçesinde hizmet veren Muğla Kireç A.Ş.’nin mahkeme kararı ile mühürlenmesinin ardından 100 işçinin işsiz kaldığı öğrenildi

Muğla’da iş yerleri mühürlenen 100 işçi işsiz kaldı

AYCAN KARADAĞ

Muğla’nın Menteşe ilçesinde 1969 yılından beri hizmet veren ve yaklaşık 100 işçinin çalıştığı Muğla Kireç A.Ş, mahkeme kararıyla mühürlendi. Kararı işçiler protesto etti. Çimse-İş Sendikası’nın yaptığı açıklamada ise, rant uğruna işçilerin mağdur edildiği belirtilerek, “Eski milletvekilimiz Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu çevre bakanlığına dava açmış. Çevre belgesinin iptali için Muğla 1. İdare mahkemesi hâkimi karar vermiş. Yargıya saygımız var fakat kararın adaletli olduğunu düşünmüyoruz” denildi.

BirGün’e açıklamalarda bulunan işçi temsilcisi Erdem Çelik ise, “Ekmeğimiz elimizden gitmek üzere. Tedirginiz. Hepimizin ailesi var. Evimize ekmek götürmek zorundayız. Kış gününde dışarıda kaldık. Mağdur edildik. Henüz şirket yöneticilerinden bir açıklama gelmedi. Yasal süreci devam ediyor diye biliyoruz” dedi.

HER İKİ FIRININDA FİLTRELERİ BULUNAN BİR FABRİKAYIZ

Muğla’da başka fabrika olmadığı belirtilen Çimse-İş açıklamasında, “Çocuklarımızın geleceği elden gidiyor. Bize yardımcı olun. Bizlere vatanına, milletine, bayrağına, ekmeği uğruna ciğeri yanan kişileriz. Buralarda birileri rant kazanmak için bizleri mağdur ediyorlar. Fabrikamız kriz zamanlarında dahi işçinin arkasında olan ve hiçbir işçisini mağdur etmeyen sendikası olan kurumsal bir işletmedir. Eski milletvekilimiz Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu çevre bakanlığına dava açmış. Çevre belgesinin iptali için Muğla 1. İdare mahkemesi hâkimi karar vermiş. Yargıya saygımız var fakat kararın adaletli olduğunu düşünmüyoruz. 10 Aralık 2019 Salı günü fabrikamızın çevre lisansının ve yakma belgemizin iptali kararıyla mühürlemeye geldiler, bir ara karar ile çevre belgemiz iptal edilmiştir. Bizim fabrikamız 1969 yılından beri çalışıyor. Binlerce insan buradan emekli oldu. 20 yıla yakın bir süredir. Çevre yasalarına olan tüm yükümlülüklerini yerine getiren ve her iki fırınında filtreleri bulunan bir fabrikayız. Bu nedenle müktesep haklarımız bulunmaktadır” diye belirtildi.

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca hemen yan tarafımızda 30 bin ağacı bulunan bir ormanımız bile var. Kaldı ki devletimiz üretim yapanın hep yanında oldu. Her türlü teşvik yapılırken istihdam sağlayan bir fabrikayı kapatmak yerine eksikleri varsa yaptırımlar yapılarak eksikler giderilmesi sağlanabilir. Siz Muğlalılardan, sivil toplum örgütlerinden ve tüm yerel basından ricamız bu oyunu bozun biz iş, aş ve ekmek istiyoruz.”