Muğla'nın Dalaman ilçesinde Çöğmen köyünde yaşayan yurttaşlara Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 1950’li yıllarda kendilerine verilen tapulu arazilerini terk etmeleri için yazı gönderildi.

Muğla'da köylülerden tapulu arazilerini terk etmeleri istendi

BİRGÜN EGE

Orman Genel Müdürlüğü, 21 Ocak’ta Muğla’nın Dalaman ilçesine bağlı Çöğmen Köyü’nde yaşayan yurttaşlara gönderdiği yazıda, 1950’li yıllarda kendilerine verilen tapulu arazilerini terk etmelerini istedi. Gelen yazıya tepki gösteren yurttaşlar, tapuları ve Orman Genel Müdürlüğü’nden gelen yazılarla köy meydanında toplandı. CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman Girgin de yurttaşlarla bir araya geldi.

KÖYLÜNÜN ARAZİLERİ ORMAN SINIRI DIŞINDA BIRAKILSIN

Girgin Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına konu hakkında yazılı soru önergesi verdiklerini belirterek her iki bakanlığa köylülerin mağduriyetinin giderilmesi için çağrıda bulundu. Girgin, “28 Temmuz 2021’de Resmî Gazetede yayınlanan Turizm Teşvik kanununa göre, Kültür ve Turizm gelişme Bölgeleri dışında kalsa bile’ orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamına alınarak turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yeri, mevkii ve sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla tespit ve ilan edilecek. İktidara çağrımız, orman alanlarını ‘kamu yararı’ gerekçesiyle talana açacağına bu yetkiyi köylünün lehine kullansın ve köylünün kadim arazilerinin orman sınırı dışında bırakılmasını sağlasın” dedi. Son olarak CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, köylülerin yanında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştü. Bakanın ilgileneceğim dediğini belirten Girgin konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Dalaman ilçesi Çöğmen muhtarı Bilal Aydoğan ise, “ Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde köylüye 1 ay içinde toprağınızı terk edin demek ne demek oluyor, duymadık şimdiye kadar böyle şey. Vatandaşın elinden tapusunun alınması demek bu ülkeyi de terk edin demek, bu vatandaş nereye gidecek” diye konuştu.