Muğla Köyceğiz ve Menteşe ilçelerinde, Eti Krom şirketi tarafından Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projeleri için yapılmak istenen halkın katılım toplantılarına yurttaşlar izin vermedi.

Muğla’da maden ocağına geçit yok

BİRGÜN EGE

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Yayla Mahallesi’nde ve Menteşe ilçesi Karacaören Mahallesi’nde Eti Krom şirketi tarafından Krom Ocağı Yeraltı İşletmeciliği projeleri için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında halkın katılım toplantılarına yurttaşlar izin vermedi.

Köyceğiz’de Yayla Mahallesi’nde bulunan bir kahvehanede yapılmak istenen toplantıya, çok sayıda yaşam savunucusu katıldı. Yurttaşlar, projenin bölgeye zarar vereceğini söyleyerek tepki gösterdi.

Proje alanı Sandras Dağı’ndaki Özel Çevre Koruma alanı içinde yer alıyor. Bölge 700 yıllık karaçam ağaçlarına ve su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor.

mugla-da-maden-ocagina-gecit-yok-1069494-1.

PATLATMA VERİLERİ YER ALMIYOR

Sandras’ı Koruma Platformu ve Muğla Çevre Platformu gönüllülerinin hazırladığı proje için itiraz dilekçesinde ise şu başlıklar yer aldı:

►Eksik ve sonradan ÇED raporunda tamamlanması öngörülen dosya ile ÇED sürecinin önemli ayağı olan halkın bilgilendirmesinin yapılmak istenmesi doğru değildir.
► Proje alanı tanımlandığı harita üzerinden işaretlenirken doğal sit kesin korunacak alan gösterilmemiştir. Kesin korunacak hassas alanda madencilik faaliyeti yapılamaz. Kesin korunacak alan işaretlenmeden tabiatı koruma alanını göstermekle yetinen başvurunun reddedilmesi gerekirken, kabul edilmesi ve rapora dayanarak bilgilendirme mümkün değildir. Ayrıca bu alan için Kültür Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün görüşünün olmadığı bir dosya ile halka sunulması aceleci ve yerinde olmayan bir yaklaşımdır.
► Projenin yer altında yapılacağı, yüzeyde korunan alanlara zarar vermeyeceği belirtiliyor. Mevzuatta yüzey ve yeraltı gibi bir ayrım olmadığı gibi korunan alanda yer alan ağaçların yeraltı faaliyetinden etkilenmeyeceği ve patlatmaların hidrolojik açıdan korunan alana etkisini belirten hiçbir rapor yer almıyor.
► ÇED alanının devlet avlağı içinde kaldığı başvuru dosyasında belirtiliyor. Devlet avlağında ekosisteme zarar verecek eylemler suç olarak tanımlanmış ve hapis cezalarıyla cezalandırılmıştır. Devlet avlağı içinde maden işletilmesini içeren başvuru dosyasının reddedilmesi ve ÇED sürecinin sonlandırılması gerekirken tersi yapılarak halkın bu dosya ile bilgilendirilmesi, dosyada yaban hayatı ile ilgili kurum görüşü olmayışı eksikliktir.

Menteşe Karacaören Mahallesi’nde ise yapılmak istenen toplantıya da yurttaşlar engel oldu. Yurttaşlar, projenin orman ve yerleşim yerlerine yakın olmasından dolayı tepkilerini dile getirdi. Öte yandan toplantının yaptırılmamasına rağmen, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri, hazırladıkları tutanağa toplantının yapıldığı ancak halkın bilgilenmek istemediğini yazdı. Yaşam savunucuları ise tutanaktaki bu yazıya karşı suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.