Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulduğu 2014’ten beri tarıma verdiği desteklerle üreticinin yüzünü güldürüyor. Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Geleceğin tarımda, umudun da bu topraklarda olduğunu biliyoruz” dedi.

Muğla’da tarım ve hayvancılığa büyük destek
Fotoğraf: BirGün

BirGün Ege

Verimli toprakları, başat ürünleri ile Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden olan Muğla’da Büyükşehir Belediyesi, üretim kooperatifleri işbirliği ve ortak akılla tarımsal üretime destek sağlıyor. Türkiye’nin en kapsamlı Toprak Analiz Laboratuvarı’nı ve yine Türkiye’nin en donanımlı Yerel Tohum Merkezi’ni Muğla’da kuran Büyükşehir Belediyesi kooperatifleri bir çatı altında topladığı Güç Birliği ve daha birçok yenilikçi projesi ile Muğla’da tarımı destekliyor.

Tarımsal üretimde en önemli konulardan olan bilimsel verilerle hangi toprakta neyin yetişeceğinin anlaşılmasını sağlayan toprak analizi Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımıyla 2015’te Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yerleşkesi’nde hayata geçirildi. Tarımsal Amaçlı Toprak Sulama Suyu ve Bitki Laboratuvarı bugüne kadar 15 bin 570 numuneyi analiz etti. Türkiye genelinde 43 kentten gelenlerin yanı sıra Kazakistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen numuneler de laboratuvarda analiz edilerek üretime katkı sağlandı. 2015’ten beri Muğla’da yapılan 12 bin 106 tahlille Muğla’nın toprak haritası oluşturuldu.

‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganıyla yola çıkan Muğla Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim 2016’da Türkiye’nin en donanımlı Yerel Tohum Merkezi’ni Muğla’ya kazandırdı. 3 laboratuvar, 1 distilasyon tesisine sahip Yerel Tohum Merkezi, tespit edilmiş 958 yerel tohuma ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dikimi yapılan, çoğaltılan yerel tohumlardan 17 milyonu Türkiye’nin 80 iline ücretsiz dağıtıldı.

318 KADINA 954 KIL KEÇİSİ DAĞITILDI

Muğla Büyükşehir Belediyesi özellikle kadın üreticilerin üretime katılması, aile ekonomisine katkı sağlamaları için 13 ilçede Kıl Keçisi projesini başlattı. Muğla’nın doğasına, yapısına en uygun hayvanlardan olan kıl keçisi ile küçükbaş hayvan popülasyonunu artırmak ve kadınların üretime katılmasını sağlamayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 318 kadına 954 kıl keçisi dağıtımı gerçekleştirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’daki tarımsal kooperatifleri ‘Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi’ adı altında tek çatı altında birleşmelerine öncülük etti. Bu güç birliğine bağlı faaliyet gösteren tarımsal kalkınma, tarımsal üretim ve pazarlama, kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifleri gibi tarımsal faaliyet gösteren kooperatifler katılım sağlayabilecek. Bu organizasyon ile de ürünlerini daha uygun fiyata daha geniş kitlelere ulaştırabilecek ve kazançlarını artırmış olacaklar.

‘Toprağını Satma Ürününü Sat’, ‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganlarıyla 2014’te Büyükşehir olarak yola çıktıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Muğla, birbirinden değerli 13 ilçesi, muhteşem kıyıları ile dünyada ve ülkemizde turizm kenti olarak bilinir. Ancak içerilere girdiğimizde bereketli topraklarıyla kırsal Muğlamız önemli tarım kentidir. Dünya’nın en seçkin zeytinyağı, susamı, çam balı, narenciye ve birçok ürünü burada yetişir. 2014’te Büyükşehir olan Muğla’mızda tarıma, köylümüze destek olmak için projeler hayata geçirdik. Geleceğin tarımda, umudun da bu topraklarda olduğunu biliyoruz. Köylümüzü tekrar milletin efendisi yapacak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün yolunda Muğla’mızı ve ülkemizi geleceğe taşıyacağız” dedi.