Yatağan Termik Santralı'na kömür sağlamak için açılması planlanan kapalı kömür ocağı için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı ikinci kez iptal edildi. Dava sürecinde, 1’inci “ÇED Gerekli Değildir” kararının mahkemesi devam ederken, 2’nci “ÇED Gerekli Değildir” kararının mahkeme sürecinin de başlaması dikkat çekti

Muğla’da termik santrala karşı halk bir kez daha kazandı

AYCAN KARADAĞ

Muğla’da Bereket Enerjiye ait Yatağan Termik Santralı'na kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımı hız kesmeden sürüyor. Bölge halkı ise termik santralle karşı mücadelesini sürdürüyor.

Yatağan’ın Turgut, Kırıkköy ve Hacıbayramlar köylerinin ortasındaki bir bölgede açılmak istenen kapalı kömür ocağına Valilik tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı açılan davayı köylüler 2’inci kez kazandı. Turgut Köyü’nden Tayyibe Demirel’in başlattığı hukuk mücadelesi üzerine Muğla 2 İdare Mahkemesi, Yatağan Termik Santralı’na yeraltı kömürü sağlayacak ocak projesinin “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptaline 2’inci kez karar verdi.

Karar sonrası BirGün’e konuşan Tayyibe Demirel çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Gece gündüz ettiğim dualar kabul oldu” dedi. Davanın hukukçularından Mehmet Çilsal ise, “Hukuk süreci henüz bitmedi ama şöyle bir gerçekle karşı karşıyayız; yaşam alanları, hayatları mahvolan bu yurttaşların birazcık da olsa sevinmeye çok ihtiyacı var. Yatağan ve Milas, turizmin enerji ihtiyacına feda edilmiş iki ilçemizdir. Doğa ve insanlık bu hinterlantta 40 yıldır kaybediyor. Ve ne yazık ki mücadele edenler çok az, çok yalnız” diye konuştu.

mugla-da-termik-santrala-karsi-halk-bir-kez-daha-kazandi-688207-1.

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Önce Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlamak için açılması planlanan kapalı kömür ocağına Muğla Valiliği tarafından "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildi. Bunun üzerine Turgut Köyü’nden Tayyibe Demirel, "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi dava açtı.

Muğla 2.İdari Mahkemesi’nin Valiliğin "ÇED Gerekli Değildir" kararını iptal etmesinin ardından Danıştay, yapılacak bilirkişi incelemesinin sonuçlarına göre karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle, kararı bozarak dosyayı mahkemeye geri gönderdi. Şirket ise tüm bunlar olurken yatırım süreci durdurmayarak ve Muğla 2. İdare Mahkemesi henüz hüküm vermeden yeni bir ÇED dosyası hazırlayarak başvuruda bulundu. Şirketin ikinci başvurusundan da "ÇED Gerekli Değildir" kararı çıkması üzerine açılan iptal davasında mahkeme keşif kararı verildi. Muğla İdare Mahkemesi ikinci kez, keşif bilirkişi raporuna dayanarak “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptaline karar verdi.