Koronavirüs vakalarının görüldüğü Muğla'da, Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan turizm ilçelerinde vaka sayılarının yüksek olduğunu belirtirken, SES Muğla Şube Başkanı Nazlı Tepeli ise, sağlık çalışanlarına periyodik testlerin yapılması gerektiğini söyledi

'Muğla'da turizm ilçeleri tehdit altında'

BERKAY SAĞOL

Tüm dünyayı etkisi altına alan korovirüs salgını, Türkiye'de de her geçen gün etkisini artırmaya devam ediyor. Salgından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Ege Bölgesi'nde de vakalar artarken, Muğla'da da turizm ilçelerinde pozitif vaka sayısı yüksek.

mugla-da-turizm-ilceleri-tehdit-altinda-716338-1.Tüm Türkiye'de olduğu gibi Muğla genelinde de sürecin şeffaf bir şekilde yönetilmediğini söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan, "Şeffaf yönetilmediği için biz ancak ilçelerdeki sağlık çalışanı arkadaşlarımız aracılığıyla bilgi toplamaya çalışıyoruz. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Muğla'da da pozitif vakalar var ancak Muğla'da farklı olarak ilçeler arası dağılım çok farklı. Muğla'da başta Bodrum ve Marmaris olmak üzere turizm ilçelerimiz çok göç aldı. İstanbul'daki hasta çokluğu aynen bu ilçelere yansıdı. Hiç pozitif vaka görülmeyen ilçelerimizde var. Muğla'da çok etkin bir mücadele yürütülüyor hatta Türkiye genelinden bile daha etkin bir mücadele olabilir. Numune alınır alınmaz sonucu beklenmeden numune alınan hastanın yakın temaslıları 14 gün ev izolasyonuna alınıyor ve sağlık çalışanları da, emniyet güçleri tarafından bu izolasyon çok ciddi şekilde takip ediliyor. Muğla'da ilçelerin küçük olmasının avantajlarını kullanıyoruz. Merkez ilçemizde nüfus olarak az olduğu için şimdiye kadar iyi bir mücadele yürüttüğümüzü söyleyebilirim. Sağlık çalışanı arkadaşlarımızın arasında pozitif vakalar var ancak diğer şehirlere göre daha az olduğunu söyleyebiliriz. Bazı hastanelerde hastane yönetimlerinin koruyucu ekipmanları birazcık kısıtlı verdiklerini duyuyoruz onlara da müdahale ediyoruz" diye konuştu.

'KONAKLAMA PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ'

Sağlık çalışanlarının izolasyonda kalması için konaklama problemlerinin çözülmesini gerektiğini vurgulayan Dr.Turan, "Şu anda hasta yatakları ve yoğun bakım yatakları açısından bir problem yaşamıyoruz. Bizim için önemli olan Muğla Merkez'de bir tane devlet hastanesi vardı ve o kapatıldı. Şu anda sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bulunuyor. Bu kapatılan hastane tadilat yapılarak 150 yatak kapasiteli şeklinde 6 ay önce açılacaktı ancak henüz açılmadı. Üniversite hastanesi pandemi hastanesine çevrilince normal hastaların ameliyatları iptal edildi. Merkez ilçedeki hazır yapılmış olan hastane bir an önce açılmalı ve hastalara hizmet vermelidir. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız yakınlarını tehlikeye atmamak için mesai saatleri sonrasında evlerine gitmek istemiyorlar. O yüzden arkadaşlarımızın konaklama problemlerinin çözülmesini istiyoruz. Muğla Merkez'de bu problemi şu anda çözmüş durumdayız. İlçelerde henüz bu sıkıntıyı çözebilmiş değiliz. Sağlık çalışanları gönüllü olarak izolasyonda kalmak istiyor ve kamuda onlara yer tahsis etmelidir" ifadelerini kullandı.

mugla-da-turizm-ilceleri-tehdit-altinda-716339-1.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARINA PERİYODİK TESTLER YAPILMALI'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin pandemi hastanesine uygun hale getirildiğini söyleyen SES Muğla Şube Başkanı Nazlı Tepeli se, "Hastanede servislerin bir kısmı kapatıldı, COVİD servisleri kuruldu ancak ilçeler bu kadar hazırlıklı değillerdi. Aksaklıklar tabi ki vardı ama tamamen hazırlıksız yakalanmadık. Hastane konusunda bir problem olmadı ancak kişisel koruyucu ekipmanlarda ilk haftalarda büyük sıkıntılar yaşandı. Bazı servislerde özellikle COVİD yoğun bakımlarında ekipmanlar iyi durumda şu anda ancak diğer servislerde hala sıkıntılar yaşanıyor. Kişisel koruyucu ekipmanlar ve maskeler hala sınırlı veriliyor.

Pandemide asıl tırmanışı beklediğimiz haftaya girdik. Şu anda Muğla'da durum kötü değil diyebiliriz ancak net bir şey söylemek çok zor. Sokağa çıkma yasağı olsaydı eğer biraz öngörme şansımız olabilirdi ama önümüzdeki haftalarda yükseliş olmayacağını bilemiyoruz. Nisan ayını geçmeden net bir şey söylemek de zor. Onun dışında Muğla'da da sağlık çalışanları risk altında. Hekim, hemşire ve personellerde COVİD testi pozitif çıkan vakalarımız var ve durumları takip ediliyor. Kişisel koruyucu ekipmanların bu özellikle 1 ay boyunca artırılması oldukça önemli. Ayrıca periyodik personel taramaları da bu dönemde çok daha fazla önem kazandı. Ayrıca bu hızlı testlerle değil daha sağlam sonucu kesin olarak testlerle yapılması önemli. İdarecilerin kendisini sağlık personelinin yanında hissettirmesi lazım. Çünkü bizi korundukları zaman biz de herkesi koruyabiliriz" şeklinde konuştu.