Muğla’nın Yatağan ilçesi, Hisarardı Köyü’nde Camiş Madencilik A.Ş.’nin yapmak istediği ÇED halkın katılımı toplantısı, protestolar sonucu iptal edildi

Muğla Hisarardı köylüleri ÇED toplantısını yaptırmadı

AYCAN KARADAĞ

Muğla’nın Yatağan ilçesinde Yatağan Termik Santrali’ne kömür sağlayan maden ocaklarının doğa, tarım ve tarih kıyımı hız kesmeden sürerken bölgede yaşayan halk ise termik santralle karşı mücadelesini sürüyor.

Maden ocaklarından en çok etkilenen köylerin başında Hisarardı köyü geliyor. Köy bir taraftan Yatağan Termik Santral belası ile uğraşırken bir taraftan da Camiş Madencilik'in Muğla Yatağan'daki Harımcık maden (Feldspat) arama çalışmaları ile uğraşıyor. Bugün de Hisarardı köyünde Camiş Madencilik’in yapmak istediği ÇED halkın katılımı toplantısı, protestolar sonucu iptal edildi. “Şirket dışarı” sloganları ve düdüklerle, gelen heyetin sunum yapmasını istemediklerini belirten halkın tepkisi üzerine, toplantının yapılamadığına dair tutulan tutanakla toplantı sonlandırıldı.

Konu hakkında BirGün’e açıklamalarda bulunan Turgut Çevre Derneği Başkanı Kazım Erol, “Köyün geçim kaynaklarını sermayeye teslim etmeyeceğiz. Burada öncelikle halk konuşacak. Halkın sözünü dinlemeden hiçbir şey yapamazsınız” dedi.

Köylülerden Haldun Özkoç ise, “Köy olarak organize olduk. Mücadelemizi verdik. Herkes destek verdi. ÇED toplantısını yaptırmadık. Mutluyuz. Topraklarımızı vermeyeceğiz. Bu köy bizim. Tutanak almak istedik. Karşı taraf ise bize vermedi tutanağı. Onun bir nüshasını bize vermeleri gerekirdi. Takibimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Köylülerden Suzan Orta da, “63 yaşındayım. Bu köyde doğdum bu köyde öleceğim. Bu saatten sonra nereye gidelim? Bizim köy çok güzel. Bunu yok etmelerine izin vermeyeceğiz. Bu köyü atalarımızdan aldık çocuklarımıza miras bırakacağız. Zaten bu bölgeyi kömür santralli ile zehirlediler. Köyün yarısı kanser. Daha da zehirlemesinler” şeklinde konuştu.