Festivallerden eğitimlere, mutfak atölyelerinden fuarlara uzanan geniş bir çalışma yelpazesi ile Muğla’nın yemek kültürünü uluslararası platformlarda da tanıtmayı hedefliyorlar.

“Muğla Sürdürülebilir Yemek ve Gezi Topluluğu” oluşturuldu

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

“Muğla Sürdürülebilir Yemek ve Gezi Topluluğu” oluşturuldu. 160 ülkede milyonlarca katılımcısı olduğu bildirilen Slow Food Community (Yavaş Yemek Topluluğu)’na, Muğla’dan bir topluluk daha eklendi. “Muğla: Sürdürülebilir Yemek ve Gezi” adı ile kurulan ve çeşitli meslek gruplarından 16 kurucu üyesi bulunan topluluk, Muğla il genelinde geleneksel yemek kültürünün yaşatılması ve tanıtılması için “Yavaş Yemek Felsefesi” ile çeşitli çalışmalar gerçekleştirecek.

Festivallerden eğitimlere, mutfak atölyelerinden fuarlara uzanan geniş bir çalışma yelpazesi ile topluluk Muğla’nın yemek kültürünü sadece yerel ve ulusal çapta değil, Yavaş Yemek Topluluğu’nun merkezi olan İtalya’dan başlayarak uluslararası platformlarda da tanıtmayı hedefliyor.

“SLOW FOOD; İYİ, TEMİZ VE ADİL GIDAYI SAVUNUR”

Topluluk Muğla sözcüsü Gürkan Tetik, “Muğla’da bir gastronomi hareketi başlatmak için ekip olarak çalışmalar yapmıştık. Şu anda da sonucunu aldık. Slow Food, 1986 yılında Carlo Petrini tarafından İtalya - Roma’da başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü Fast food alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel yerel yemek ve yeme biçimlerini teşvik eden, özellikle adil gıdayı önemseyen bir harekettir. Slow Food; iyi, temiz ve adil gıdayı savunur. İyiden kasıt sağlıklı ve lezzetli besin, temizden kasıt çevreye zarar vermeyen besin, adil gıda ise tüketiciler için ulaşılabilir fiyatlar ve koşullar çerçevesinde sunulan besin demektir” dedi.

Slow Food hareketinin dünyada 160’ı aşkın ülkede faaliyet gösterdiğini belirten Tetik, “1 milyondan fazla destekçisi, 100 milyondan fazla üyesi olan dünyanın en büyük örgütüdür. Dünya nüfusu yaklaşık 8 milyara yaklaşırken, bunların 2 milyarı açlık sınırında yaşamaktadır. 3 milyar insan günde 1 dolara beslenmekte, böyle bir durumda ise 1.8 milyar insan obezite ve şeker hastalığı ile savaşmaktadır. Slow Food hareketi ile il genelimizdeki insanları bilgilendirerek, adil, temiz ve iyi beslenmenin nasıl olması gerektiğini insanlara anlatarak, yavaş yavaş Muğla’mızda da bu bilincin yerleşmesi ile ilgili çalışmalar yapacağız” diye konuştu.