AKP’nin gözde firmalarından Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapımı gündeme gelen RES projelerine Muğla Valiliği tarafından hukuka aykırı şekilde onay verildi. Güvercinlik bölgesinde yer alan Çamlık, Pınarbelen, Kumköy, Yalıçiftlik, Kızılağaç köylüleri ise RES’lerin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı

Muğla Valiliği ‘hukuksuzluğa’ çanak tuttu: Bodrum’da RES tehdidi

BURCU CANSU

Danıştay, Bodrum’da Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan RES’lerin “çevreye ve tarihi alanlara” zarar vereceği gerekçesi ile reddetti. Muğla Valiliği ise “ÇED gerekli değildir” kararı ile AKP iktidarının gözde şirketlerinden Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin RES projelerinin önünü açtı. Güvercinlik bölgesinde yer alan Çamlık, Pınarbelen, Kumköy, Yalıçiftlik, Kızılağaç köylüleri, RES’lerin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

MAHKEME: ORMANI TAHRİP EDER

Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. 2014 yılında, Bodrum’un incileri arasında sayılan Güvercinlik bölgesinde yer alan Çamlık, Pınarbelen, Kumköy, Yalıçiftlik, Kızılağaç köylerine 13 tane RES projesi faaliyeti başlattı. 2015 yılında Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde hukuk mücadelesi başladı.

Mahkemenin talebi doğrultusunda hazırlanan bilirkişi raporunda, projenin çevreye vereceği zararlar ve doğada yaratacağı olumsuz durumlar üzerinde duruldu. Bilirkişi raporunda, “Doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunma ve kullanma dengesinin sağlanması esastır” denildi. Mahkeme, projenin orman alanında tahribata yol açacağı ve ilgili yönetmelik gereği orman alanlarının korunmasının esas olduğu belirterek, RES projesini durdurdu.

Karar, 2018 yılında Danıştay tarafından da onandığında, bölge halkı RES projesini bertaraf etmenin mutluluğunu yaşadı. Fakat bölge halkının hukuk zaferi Muğla Valiliği’nin kararı ile gölgelendi.

VALİLİK: ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR

Hem Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin hem de Danıştay’ın RES iptali kararlarına karşın Muğla Valiliği, Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin RES projelerinin önünü açacak “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Valilik kararına bölge halkı tepki gösterdi.

PROJEYE İZİN VERMEYECEĞİZ

Güvercinlik bölgesinde yer alan Çamlık, Pınarbelen, Kumköy, Yalıçiftlik, Kızılağaç köylerinde yapımı yeniden gündeme gelen RES’lerin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Sürecin uzun yıllardır takipçisi olan ve açılan davanın da avukatlığını üstlenen Remzi Kazmaz, sürecin hukuksuz işlediğinin altını çizdi.

“Yatırımcılar Bodrum’un kimliğini koruyan projelerle bize gelsinler” diyen Kazmaz, kamu yararı ve Bodrum halkının yararına olmayan hiçbir projeye izin vermeyeceklerini söyledi.

mugla-valiligi-hukuksuzluga-canak-tuttu-bodrum-da-res-tehdidi-621567-1.