Muhafazakarlar ve milliyetçiler anlaşamadı, Yargıtay'daki YSK üyeliği seçimleri kilitlendi
14 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde YSK üyelikleri için yapılan kritik seçimler kilitlendi. Yargıtay'da, hem muhafazakârların hem de milliyetçilerin aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle YSK'ye seçilecek kalan 2 üye 14. turda da belirlenemedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'nın da aralarında bulunduğu beş YSK üyesinin görev süresi bugün itibarıyla doldu. Bu 5 üyenin yerine Danıştay 2 yeni üye seçerken 3 kişiyi belirleyecek Yargıtay'da ise kriz yaşanıyor.
Dün (23 Ocak) Feyzi Eroğlu'nu seçen Yargıtay'da, kalan 2 üyenin seçimi konusunda iktidar kanadı içerisinde anlaşmazlık yaşanıyor.
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, özellikle muhafazakâr ve milliyetçi grupların oyları, kendi aralarında anlaşmazlık yaşadığı için bölündü. Bu nedenle seçimin 14. turundan da sonuç çıkmadı.
YARGITAY'DA ANLAŞMAZLIK YAŞANIYOR
Seçimin kilitlendiği Yargıtay’da dün yapılan seçimde Yargıtay 8. Hukuk Dairesi üyesi Fevzi Eroğlu 190 oy alarak YSK üyesi oldu. Ancak Yargıtay'daki diğer iki YSK üyeliği seçiminde diğer adaylar salt çoğunluğa ulaşamadı.
Yargıtay'da bu sabah yapılan 14. tur seçimlerde 5 aday yarıştı. 318 üyenin oy kullandığı seçimde 10. Ceza Dairesi üyesi Talip Bakır 133 oy, 12. Hukuk Dairesi üyesi Serdar Mutta 121 oy, 7. Ceza Dairesi Üyesi Bülent Savtok 115 oy, 4. Ceza Dairesi Üyesi Necip Topuz 106 oy, 11. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Badalı ise 62 oy aldı.
Tepki olarak 24 üye geçersiz, 8 üye ise boş oy kullandı. Ancak hiçbir aday, 180 oy barajını geçemediği için YSK üyesi seçilemedi.
SEÇİM NEDEN KİLİTLENDİ?
Yargıtay kulislerinden edinilen bilgiye göre, seçimlerin kilitlenmesinin nedeni Yüksek Mahkeme’deki iktidar bloku içerisinde yaşanan anlaşmazlık.
Muhafazakâr kanat içerisinde Hakyolcu grubun Serdar Mutta'yı MGV'cilerin (Milli Görüş Vakfı) ise Talip Bakır'ı desteklediği, bu nedenle anlaşmadığı sağlanamaması nedeniyle oyların bölündüğü belirtiliyor.
Benzer bölünme, Yargıtay'daki milliyetçi üyeler arasında yaşanıyor. Ahmet Badalı'nın MHP'ye yakın, Necip Topuz'in ise İYİ Parti'ye yakın olduğu ifade edilirken bu ayrışma milliyetçilerin gücünün olmasına karşın YSK üyesi çıkaramamasına neden oldu.
Yargıtay üyesi Bülent Savtok'un ise sosyal demokrat kökenli olduğu öğrenildi.
İKİ ÜYE SEÇİLEMEZSE NE OLACAK?
Yargıtay'daki seçim sonuçlanmazsa, görev süresi dolan YSK Başkanı Akkaya ve diğer 4 üye görevine devam edecek. Bir üyenin dahi eksik kalması durumunda yeni seçilen üyeler görevine başlayamıyor. Bu durum, 2023 seçimlerini görev süresi olan YSK Başkanı ve üyelerin yürütmesine neden olabilecek.
İlerleyen turlarda Yargıtay'daki seçimin sonuçlanması halinde ise yeni seçilen 5 üyenin katılımıyla YSK toplanacak. 11 üyeli YSK, kendi arasından bir aşkan ve bir de başkanvekili seçecek.
Yeni seçilecekler dâhil 11 üyenin bugüne kadar hiçbir seçim tecrübesi bulunmuyor. Bu nedenle ilk seçim tecrübelerini 2023 seçimlerinde yaşayacaklar.
YSK'de görev süresi dolan isimler Başkan Muharrem Akkaya, üyeler Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu, Erhan Çiftçi ve Yunus Aykın. Danıştay'da geçen hafta yapılan seçimde Ali Çopur ve İsmail Kalender en çok oyu alarak YSK üyeliğine seçilmişti.