Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan ve üç kişinin yaşamını yitirdiği kavganın ardından muhalefet provokasyon uyarısı ve sağduyu çağrısı yaptı. HDP, AKP’nin sorumluluğuna dikkat çekti

Muhafeletten sağduyu çağrısı

Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan’ın “İş çantada keklik değil. HDP’yi baraj altında bırakmak için markaja alacaksınız” sözlerinin kamuoyuna yansımasının ardından önceki gece Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan olayların yankısı sürüyor.

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti sırasında çıkan silahlı kavga sonucunda üç kişi yaşamını yitirdiği, dokuz kişinin yaralandığı olaylara dair muhalefet provokasyon uyarısı ve sağduyu çağrısı yaptı. Suruç’ta inceleme yapan HDP heyeti de, “İktidarın kullandığı dil ve burada uygulanan yöntemler bu olayların yaşanacağına dair ipuçları veriyordu, bu olay ben geliyordum diyordu” açıklamasında bulundu.

HDP: İktidar dilinin faturası

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran; Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Nimetullah Erdoğmuş, Sibel Yiğitalp, Urfa Milletvekili adayları ve DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir’den oluşan heyet, HDP Suruç İlçe Örgütü’nde bir basın toplantısı düzenledi.

“Bu olay iki parti arasında ya da parti arasında yaşanan bir kavga değil, iktidarın dilinin bir faturasıdır” diyen HDP heyeti, “Tahrikler asla bizi yanlışların içine sokamaz, ancak elbette ki bunun peşini bırakmayacağız. Yaşanabilecek muhtemel gelişmelerin önünü her şeyden önce biz almaya çalışıyoruz. Partililerimiz bir sağduyu içerisindedir. İktidara çağrı yapıyoruz, dikkat edin bakın bu yaptıklarınızın haddi hesabı kalmadı, insanları kendi hesaplarınıza alet etmeyin” ifadelerini kullandı.

Beştaş: AKP suçüstü yakalandı

Meral Danış Beştaş da yaşananlardan AKP iktidarını sorumlu tuttu.

Beştaş, şöyle konuştu; “Daha biz ölenlerin kimliğini öğrenememişken ‘PKK, AKP’lilere saldırdı’ diye haber geçmeye başladılar. Bu, toplumu manipüle etmeye yöneliktir. 6-8 Ekim’de olduğu gibi asker şehre inmiş. Halkı daha fazla korkutmak, böylece seçimlerde hırsızlıkların yanına bir de kanı eklemek içindir bunlar. Erdoğan ‘HDP baraj altında kalmalıdır’ dedi, iki gün sonra bu yaşananlar tesadüf olamaz. AKP iktidarı suçüstü yakalanmıştır. Kendi yaptırdığını HDP’ye, Kürt halkına yükleyerek kurtulamayacağını anlamıştır.1 saat içinde İçişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı yardımcısı konuşuyorsa kamuoyu şunu anlamıştır; bunlar yine suçüstü yakalanmıştır.”

Demirtaş’tan provokasyon uyarısı

HDP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş da “Provokasyona gelmeyin” derken, etkili soruşturma çağrısı yaptı.

Demirtaş’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi; “Suruç’ta yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yaşananlar çok vahimdir. Etkili bir soruşturmayla, gerçekler mutlaka açığa çıkarılmalıdır. Yurttaşlarımız provokasyonlara gelmemeli, serinkanlılıklarını korumalıdır. Seçimlere baskı, şiddet ve kan bulaştırmaya çalışanların heveslerini kursaklarında bırakmalısınız. Hiçbir şey, insan canından daha kıymetli olamaz.”

CHP heyeti Suruç’ta

CHP’de de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yaşananları incelemek üzere Ankara Milletvekili Levent Gök’ü görevlendirdi. Suruç’taki temaslarının ardından açıklama yapan Gök, “Önemli bir seçime doğru giderken, hep beraber ülkemizdeki demokratik olgunluğu artıracağımız, kavgadan, şiddetten, üzücü olaylardan uzak bir süreci büyük bir olgunlukla yürütmemiz gerekiyor” dedi.

Vali Abdullah Erin, bakanlar Ahmet Eşref Fakıbaba ve Süleyman Soylu ile görüştüklerini aktaran Levent Gök, “Adli soruşturmanın devam ettiği ve emniyet güçlerinin olayı tüm ayrıntılarıyla incelediği yönündeki bilgiler bize resmi olarak iletildi. Biz de adli makamların yapacağı incelemeleri bekliyoruz. Olayların bir an önce aydınlatılarak sorumlular hakkında işlemlerin yapılmasını da elbette bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Soğukkanlı ve sağduyulu davranma çağrısı yapan Gök, Kılıçdaroğlu’nun “Şanlıurfalılardan kardeşlik hukukunu bozmamalarını, kutuplaşmadan bu olayı aşacak olgunluğu ve sağduyuyu göstermelerini” istediğini söyledi.

*****

Akşener: Bu seçime daha fazla kan düşmesin

İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener, “Provokasyonlara gelmeyin, herkes sakin olsun. Bu seçime daha fazla kan düşmesin” çağrısında bulundu.

Akşener, “Suruç’ta mahiyetini tam olarak öğrenemediğimiz kötü bir olay yaşandı. Suruç ilçesine bir mesaj iletmek isterim; Allah aşkına provokasyonlara gelmeyin. Allah aşkına bu seçime daha fazla kan düşmesin. Allah aşkına herkes sakin olsun. Allah aşkına bu ülkeden başka gidecek hiçbirimizin bir yeri yok. Allah aşkına kardeşlik birlik beraberlik hukukunu gözetmeye devam edelim” dedi.

Hükümete de çağrı yapan Akşener, “Devleti yönetenlerin olaya müdahale etmesi gerekiyor, tansiyonu düşürmemiz gerekiyor” diye konuştu.