“Stokçulara yaptırım” kılıfıyla hazırlanan ve özel sektörün elindeki limanların kullanım süresini uzatan düzenlemeye şerh düşen muhalefet, Erdoğan’ın Katar ve BAE görüşmelerine dikkati çekti, büyük öneme sahip limanların ticaret savaşlarına rağmen yabancılara bırakıldığı kaydedildi

Muhalefet, limanların kullanım süresini uzatan düzenlemeye şerh düştü: Peşkeş çekilecek

BirGün/Ankara

“Stokçuluğu bitirme” iddiasıyla hazırlanan ve TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan torba teklife şerh düşen muhalefet, limanların yabancılara ve yandaşlara peşkeş çekileceğini, yurttaşların geleceğinin ipotek altına alındığını kaydetti. Muhalefet, limanlardaki özelleştirme işlemlerinin 49 yıllığına uzatılması yerine kamu eliyle işletilmesi gerektiğini vurguladı.

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan ve komisyondaki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Genel Kurul'da görüşülmeyi bekleyen torba teklifle özel sektör tarafından işletilen limanların kira sözleşmesinin ek bir ihale veya şartnameye gerek duymadan 49 yıllığına uzatılması öngörülüyor. Stokçulara çeşitli yaptırımların da yer aldığı teklife karşı çıkan CHP, hazırladığı muhalefet şerhinde, “Limanlar sadece sanayi ve ticaret alanındaki öneminin ötesinde milli güvenlikle de ilgili önemli unsurlardır. Özellikle gelişen ve değişen dünya ticaretinde limanlar stratejik önem kazanmışlardır. Teklifin yasalaşmasıyla, Dünya’da ticaret savaşlarının en önemli silahları olan limanlar yabancıların eline geçecek ve tek bir kurşun atılmadan Türkiye sanayisi ve ticareti teslim alınacaktır” ifadelerine yer verildi.

AKP GİDECEK YETKİSİ YOK

HDP tarafından kaleme alınan muhalefet şerhinde ise AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri temsilcileri ile gerçekleştirdiği görüşmelere dikkat çekildi. HDP’nin muhalefet şerhinde, “Değişiklikte, Erdoğan’ın Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’yle olan görüşmelerinin etkisinin olup olmadığı kamuoyunda tartışılmaktadır. Söz konusu dönemde iktidarın büyük olasılıkla seçimle değişeceği ve bu kadar uzun bir süre için AKP iktidarının bu uygulamaya yetkisinin olmadığı da açıktır. Değişiklik, ülke geleceğinin ipotek altına alınmasıdır. Ayrıca halkın iktidar değişikliği kararı durumunda halkın iradesine saygısızlıktır. Bu maddenin kabul edilmesi mümkün değildir ve kesinlikle teklif metninden çıkarılmalıdır” denildi.

STOKÇULUK REKLAMI

İYİ Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, AKP’nin stokçulukla mücadele reklamı yaptığı ancak gerçeğin böyle olmadığı ifade edildi. Şerhte, “Düzenleme, kendi öz kaynaklarımız olan limanlarımızın bazı imtiyazlı gruplar ve yabancılar tarafından uzun bir süre daha kullanılmasına imkân tanınmasının önünü açmaktadır. Böyle bir uygulama kabul edilemez. Limanların kiralama süreleri bu şekilde uzatılmamalıdır” denildi.