Atina’daki polis şiddetini ve ülkedeki politik atmosferi BirGün’e anlatan Yunan gazeteci Karmaniolas, “Gençlik örgütleri ve muhalif kesim de zaten son dönemde sağcı Miçotakis ve Erdoğan benzetmeleri yapıyor, onun ‘Erdoğanlaştığını’ belirtiyor” dedi.

Muhalefet, Miçotakis’in ‘Erdoğanlaştığını’ düşünüyor

Baran Ali AYBEK

Yunanistan’da polisin kampüse girmesine olanak tanıyan ‘yeni eğitim reformu’ ve ardından Atina sokaklarında düzenlenen protestolara yönelik polis şiddeti, ülkenin en önemli gündemi olmaya devam ediyor. Eylemleri yakından takip eden Yunan gazeteci Savvas Karmaniolas, ayyuka çıkan polis şiddeti ve muhalefetin ‘kampüs yasasına’ bakışına dair BirGün’e açıklamalarda bulundu.

Başbakan Kiriakos Miçotakis hükümetinin gençleri ve üniversiteleri kendisi için bir tehdit olarak gördüğünü belirten Karmaniolas, “Hükümet, Yunan üniversiteleri ve gençleri, kendi varlığı için temel bir sorun olarak görüyor. Çıkarmak istediği yasayla birlikte, üniversite içerisindeki siyasal faktörleri ve muhalefeti okul dışına çıkarmayı umuyor” ifadelerini kullandı.

Bir gence yönelik uygulanan ve toplumda infial yaratan polis şiddetiyle ilgili konuşan Karmaniolas, “Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ülkede artan insan hakları ihlallerine karşı kınama mesajları yayımladılar. Normalde polisler bu tarz eylemlerden sonra nadiren cezalandırılır ancak bu olay kamuoyuna mal oldu. Hükümet de geri adım atarak polisi uzaklaştırmak zorunda kaldı” dedi.

‘SOSYAL MEDYA OLMASAYDI SİLİNİRDİ’

muhalefet-micotakis-in-erdoganlastigini-dusunuyor-851925-1. Karmaniolas, muhalif medya olarak kendilerinin polis şiddetini ellerinden geldiğince duyurmaya çalıştıklarını ancak büyük medya kuruluşlarının bu haberlerden kaçındığını vurguladı: “Muhalif medyada biz zaten her şeyi tüm açıklığıyla vermeye çalışıyoruz ancak büyük medya şirketleri karşısında bazen eksik kalabiliyoruz. Bu yüzden sosyal medya bize kolaylık sağladı. Bu, Yunanistan'daki medyanın durumunu gösteriyor. Sosyal medya olmasaydı bu olay haberlerden silinirdi.”

‘MİÇOTAKİS BAŞTA POLİS ŞİDDETİNE SESSİZ KALDI’

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in polis şiddetini masum göstermeye çalışma girişimlerine de değinen Yunan gazeteci Karmaniolas, “Miçotakis son polis şiddetinden sonra bir süre sessiz kaldı ve geniş kamuoyu baskısı sonrası açıklama yapma gereği duydu. Ülkedeki gençlik örgütleri ve muhalif kesim de zaten son dönemde Miçotakis ve Erdoğan benzetmeleri yapıyor, onun ‘Erdoğanlaştığını’ belirtiyor” dedi.

Polisin saldırılarının sahada görev yapan gazetecilere de yöneldiğini belirten Karmaniolas, “Geçmişte, polisin sokakta gazetecilere saldırdığı olaylar olmuştu. Ancak son yaşanan ‘polisin bir gazeteciye saldırma olayı’ basın çevrelerinde derin endişelere yol açtı” ifadelerini kullandı.

Ülkede son olarak Yunanistan Foto Muhabirleri Derneği ve Yabancı Muhabirler Derneği, polis şiddetine yönelik açıklama yaparak, “Gazeteciler ve foto muhabirleri tüm saldırılara rağmen her daim halkın gözü olmaya devam edecektir. Polisin basın çalışanlarına ve gençlere yönelik şiddetini derin endişeyle takip etmekteyiz” demişti.

YUNANİSTAN’DA NE OLMUŞTU?

İktidardaki sağcı Yeni Demokrasi Partisi (YDP) tarafından hazırlanan ‘yeni eğitim reformu yasası’ kapsamında üniversite kampüslerine ‘üniformalı silahsız özel polislerin yerleştirilmesini öngören yasanın’ geçtiğimiz günlerde parlamentoda kabul edilmesi, binlerce öğrenci tarafından protesto edilmişti.

Düzenlenen eylemler sırasında polisin bir genci sokak ortasında öldüresiye dövmesinin ardından sosyal medyaya yansıyan görüntüler, ülkede ‘polis şiddetinin’ ayyuka çıkmasını sağlamış ve kamuoyunda infial yaratmıştı.