Yaklaşık üç yıldır iktidarın gündeminde olan ve MHP’nin açıktan destek verdiği ‘yargıda reform paketi’ne muhalefet mesafeli yaklaşıyor. HDP ve CHP, ‘adli suç gruplarına değil, düşünce suçlarına yönelik’ bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Muhalefet partileri af teklifine mesafeli

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İktidar, 2016 yılından bu yana sık sık dile getirdiği Yargıda Reform Paketi’ni, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında TBMM’nin gündemine getirmeye hazırlanıyor. Ömür boyu nafaka uygulaması ve İnfaz Yasası’ndaki değişiklikle örtülü af getirileceği söylemlerinin gölgesinde yürüyen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan AKP Meclis Grup Başkanı Naci Bostancı, İnfaz Yasası’nda yapılacak olası bir düzenlemenin Yargıda Reform Paketi’nin içerisinde yer almayabileceğini bildirdi.

Özellikle MHP’nin adli suç grupları olarak nitelendirilen uyuşturucu, cinayet ve çete suçlarının infazının ertelenmesine yönelik talebi ile gündeme gelen düzenlemeyi tüm partilerin ortak mutabakatıyla hayata geçirmeye çalışacaklarını söyleyen Bostancı, “Cezaevlerindeki insan sayısı 300 bine ulaşmış görünüyor. Cezaların infazına ilişkin Meclis'te bu konuda ortak mutabakatın oluşmasını umuyoruz” dedi.

MUHALEFET MESAFELİ

İktidar, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin kapısını çalmaya hazırlanırken CHP, HDP ve İyi Parti ise bu hazırlığa mesafeli yaklaşıyor. Yargıda Reform Paketi ve İnfaz Yasası’nda yapılacak olası düzenlemede en önemli kriterlerinin ‘kamu vicdanı’ olduğunu ifade eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Kamu vicdanında rahatsızlıklara neden olan bir düzenlemeye onay vermemiz mümkün değil” dedi.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değiştirilmediği bir paketin “reform” olamayacağını ve ilk fırsatta bu düzenlemenin yapılması gerektiğini dile getiren Altay, “HSK ile birlikte düşünce ve ifade özgürlüğünün teminat altına alındığı bir düzenleme olmalı” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Altay, “Kamu vicdanında rahatsızlık yaratacak bir düzenlemeyi değerlendirmeye almayız. İnfaz Yasası da olsa bu bir af düzenlemesidir ve toplumsal mutabakatın oluşması şarttır. Birçok suç grubuna indirim yapıp eyleme dönüşmemiş ifadeden dolayı ya da düşüncelerini açıkladığı için cezaevlerinde kalan insanlara indirim yapılmaması kamu vicdanını yaralar ve bizi de bu düzenlemeden uzaklaştırır” diye konuştu.

KARŞISINDA OLURUZ

HDP Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Abdullah Koç ise İnfaz Yasası’ndaki düzenlemenin MHP’nin yönlendirmesiyle yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

MHP’nin ceza indirimi istediği suç gruplarının istismarcılar, insanlığa karşı suç işleyenler, katiller olduğunu belirten Koç, “Bu gruplar için ceza indirimi ya da infazın ertelenmesi hususu doğarsa kesinlikle mutabık olmayacağız ve ciddi bir şekilde muhalefet edeceğiz” dedi.

Koç, HDP’nin önerilerini anlatırken de, “Yapılması gereken şey, siyaset yaptığı, düşünceleri nedeniyle terör tanımına alınan yurttaşların bu sıfattan arındırılmasıdır. On bine yakın siyasetçi ve gazeteci cezaevinde. Asıl düzenleme bu gruplar için yapılmalıdır” diye konuştu.

HERKESE EŞİT UYGULANAMAZ

İnfaz Yasası'ndaki değişiklik hazırlığı hakkında BirGün'e konuşan TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve İyi Parti Milletvekili Feridun Bahşi ise erken tahliyelerin koşulsuz olmaması gerektiğini söyledi. Emekli ağır ceza hâkimliği yaptığını ve 1999 yılında hayata geçen İnfaz Yasası düzenlemesine yakından tanıklık ettiğini söyleyen Bahşi, “O dönemde cezaevinden çıkan insanların bir kısmı çok kısa süre içerisinde yeniden suç işledi. İndirim herkese eşit ölçüde uygulanamaz. Yapılması gereken şey, psikologlar ve gözlemciler eşliğinde kişilerin analiz edilmesi, örnek bir davranışta bulunmuş ya da ıslah olduğu belgelenmişse erken tahliye edilmesidir. Cezaevinde daha da saldırganlaşmış ve suç işlemeye yatkın hale gelmiş insanlara indirim uygulanmamalıdır” dedi.