Hafta başından bu yana sert bir şekilde yükselişe geçen dolar/TL kuru, 7,24'teki tarihi seviyeyi geçti. İYİ Partili Türkkan, "Doların 7 liranın üzerine çıkması ekonomimizi bitkisel hayata sokar" dedi. CHP'li Erdoğdu ise, "Türkiye’nin borcunu 130 milyar dolardan 450 milyar dolara çıkarıp üstüne fon sağlayıcıları aptal yerine koymanın ağır faturasını ödüyoruz" dedi

Muhalefet partileri dolar/TL kurunun rekor kırmasını nasıl yorumladı?

Yükseliş eğilimine devam eden dolar/TL, bu sabah tüm zamanların rekorunu yeniledi. Kur, 7.25 seviyesini test etti.

Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası'nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Kur, 7.25 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı. Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018'de 7,24 ile görülmüştü.

Dolar/TL kurunun 7.25 seviyesine kadar çıkarak rekor kırmasının ardından muhalefetten iktidara tepki geldi.

"DEVALÜASYON YAŞIYORUZ ASLINDA"

muhalefet-partileri-dolar-tl-kurunun-rekor-kirmasini-nasil-yorumladi-728206-1.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV'de dolar kurunun tarihi zirvesini aşarak 7.24 TL'yi geçmesini yorumladı.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Londra'daki bir avuç tefeciyi Türk lirasına operasyon yapacak hale kim getirdi? Şimdi diyecekler Ce Ha Pe diye. Türk lirası neden bu hale geldi? Türkiye'nin gerçeğini tüm dünya biliyor. Merkez Bankası'nın rezervlerini tüm taraflar biliyor, Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığını herkes biliyor. Devalüasyon yaşıyoruz aslında. Londra'yı mı, bizi bir avuç tefeciye mahkum eden yönetimi mi sorumlu tutacağız?"

"DOLARIN 7 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKMASI EKONOMİYİ BİTKİSEL HAYATA SOKAR"

muhalefet-partileri-dolar-tl-kurunun-rekor-kirmasini-nasil-yorumladi-728216-1.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında doların 7 liranın üzerine çıkmasının ekonomiyi bitkisel hayata sokacağını belirtti.

"Ekonomimiz dolara hayati derecede bağlıyken doların 7 liranın üzerine çıkması ekonomimizi bitkisel hayata sokar" diyen Türkkan, "Artan maliyetler yüzünden üreticinin belini kırar, istihdamı düşürür, işsizliği daha da arttırır. Yokluk ve fukaralığın yayılmasını hızlandırır. İnsanlar; açken, tenceresini kaynatmanın, faturasını ödemenin derdindeyken, ay sonunu nasıl getireceğim diye düşünürken, yolcu garantili otoyol ve köprülerin ve şehir hastanelerinin karın doyurmadığını çok iyi anlıyor" ifadelerini kullandı.

İktidarın varlığı ve meşruiyetinin sorgulanmaya başlandığını belirten Türkkan, "İnsanlarımız bu gerçeği görmesin, AK Parti iktidarını sorgulamasın diye hükümet vatandaşımızın milli ve manevi değerlerini sömürmekten başka bir çıkış göremiyor. O yüzden sanki ezana, bayrağa tehdit varmış, sanki işgal altındaymışız gibi konuşup duruyorlar. Tüm dertleri gündem değiştirmek, düşman aramak. Allaha şükürler olsun ki 780 bin kilometre kare vatan toprağında ezanlarımız susmuyor, al bayrağımız tüm asaletiyle dalgalanıyor. Hükümet illa bir darbeci bulmak istiyorsa dönüp kendine bakmalıdır" diye konuştu.

"DOLARI TUTMAK İÇİN KASADAKİ DÖVİZLERİ KURUTTUNUZ"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak da doların rekor seviyeye yükselmesini değerlendirdi. Twitter hesabından açıklama yapan Öztrak, "Doları tutmak için kasadaki dövizleri kuruttunuz. Kuralları maç sürerken değiştirerek, tehdit ederek piyasada güven bırakmadınız. 'Pansumanı bırakın, yeni bir hikaye yazın' dedik oralı olmadınız. Elinizde verilecek rahip kaldıysa ortaya çıkarmanın şimdi tam zamanı" dedi.

CHP'Lİ ERDOĞDU'DAN BERAT ALBAYRAK'A TEPKİ

muhalefet-partileri-dolar-tl-kurunun-rekor-kirmasini-nasil-yorumladi-728215-1.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise Türk Lirasının tarihin en değersiz seviyesine düşürüldüğünü kaydetti. Twitter hesabından açıklama yapan Erdoğdu, "Bu seviye ücret ve kazançlarımızın erimesi ve enflasyon artışı olarak sonuçlanarak insanlarımızı yoksullaştıracak... Hem dövizi hem faizi aynı anda kontrol etmeye çalıştılar... Döviz kontrolden çıktı... Sıra faizde..." değerlendirmesini yaptı.

"Damat Bey geçmişte 'Bizim seçmene uzaya dört şeritli yol yapacağız desek inanırlar' demişti... Damat Bey Londra’da fon sağlayıcılarla toplantı yaptı ve fon sağlayıcıları da böyle kaldırabileceğini düşündü" diyen Erdoğdu, Bu toplantının hemen öncesinde en olmayacak işler yapıldı" diyerek şunları söyledi:

"Bankaların TL SWAP işlemlerinde limit binde beşe indirdi. Bu Türkiye’ye giren çıkamaz imasıydı. Bu fahiş bir hataydı... Üstüne karşısındakileri aptal yerine koyar gibi rezervlerle ilgili 'Yeterince rezervimiz var' gibi gerçek olmayan cümleler kurunca dolar patladı."

Erdoğdu son olarak şunları söyledi: "Türkiye’nin borcunu 130 milyar dolardan 450 milyar dolara çıkarıp üstüne fon sağlayıcıları aptal yerine koymanın ağır faturasını ödüyoruz... Türkiye’yi dış kaynağa muhtaç bırakan Damat Beyin kibirli ve insanların zekasını aşağılayan tavrı devam ettikçe işler düzelmez..."

"TÜRK LİRASI DOLAR KARŞISINDA 2020'DE YÜZDE 22 DEĞER KAYBETTİ"

muhalefet-partileri-dolar-tl-kurunun-rekor-kirmasini-nasil-yorumladi-728213-1.

Muharrem İnce de sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. İnce, AKP iktidarındaki doların yükselişini şu şekilde gösterdi:

"AKP iktidara geldiği gün (4 Kasım 2002) dolar kuru 1.67 TL

Dolara yatırım yapan yaya kalır dediği gün dolar kuru 2.6 TL

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildiği gün (25 Haziran 2018) dolar kuru 4.63 TL

2 Ocak 2020 dolar kuru 5.95 TL

Bugün dolar kuru 7.23 TL"

"Türk Lirası dolar karşısında sadece 2020 yılında yüzde 22 değer kaybetti" diyen İnce, "ABD’ye, İngiltere’ye maske gönderip şirin gözükerek sıcak para ihtiyacını çözmeye çalışana dünya lideri diyenlerin kafa yapısına hayranım" ifadelerini kullandı.