Muhalefet milletvekillerinin başta Sağlık Bakanı Koca olmak üzere birçok bakana yönelttiği koronavirüs sorularına yanıt gelmedi

Muhalefet sordu, Bakan sustu

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte milletvekillerinin, kabine üyelerinden bilgi alabileceği tek araç haline gelen soru önergeleri, konu koronavirüs olunca da yanıtsız kaldı.

TBMM İçtüzüğü'ne göre 15 gün içerisinde yanıtlanması gereken çok sayıda yazılı soru önergesi, bakanların yanıt vermemesi nedeniyle sahiplerine iade edildi. TBMM Başkanlığı tarafından yayımlanan listeye göre, son süreçte en çok koronavirüsle ilgili sorular yanıtsız kaldı. Vaka istatistiklerinde şeffaf olmamakla eleştirilen Sağlık Bakanı Koca, milletvekillerini de muhatap almadı. Koca, 70 gündür milletvekillerinin hiçbir sorusuna yanıt vermiyor.

Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtsız bıraktıklarından ilki, CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu'na ait olan, "Manisa'da Covid-19 teşhisi konmuş bir öğrencinin 20 kişilik bir sınıfta sınava girdiği iddiası"na ilişkindi. Koca, HDP Milletvekili Fatma ve Semra Güzel’in sorularını da yanıtsız bıraktı.

Koronavirüsün etkileri ile ilgili soruları yanıtsız bırakan bir diğer isim, Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu. Bakan Selçuk, CHP Milletvekili Mahir Polat'ın İzmir'in ilçelerinde 11 Mart tarihinden bu yana pandemi sebebiyle sigorta ile prim borçlarını ödeyemeyen, ücretsiz izin maaş desteğine başvuran ve sosyal yardımlardan yararlanan kişilere ilişkin önergesini yanıtlamadı. Selçuk, CHP'li Ulaş Karasu'nun düğün ve davet organizasyonu yapan işletmelere ekonomik destek sağlanıp sağlanmayacağı sorusuna da yanıt vermedi. Selçuk'un yanıtsız bıraktığı önergeler arasında, koronavirüsün meslek hastalığı sayılıp sayılmadığını soran önerge de yer aldı. Biz Bize Yeteriz Türkiyem kampanyasında toplanan paranın miktarını ve akıbetini sorgulayan önerge de Selçuk tarafından yanıtsız bırakıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da kendi görev alanınına giren koronavirüs sorularına yanıt vermedi.