CHP yönetiminin aksine kurultay için yeterli imzanın toplandığını savunan muhalefet, örgüt ve tabanın da değişim istediğini söyledi. Kurultayın hâlâ yapılabileceğini söyleyen Yaşar Tüzün, “15 milyon kişinin iradesini 15 kişi belirleyemez” ifadelerini kullandı

Muhalefet takipte

CHP yönetiminin yeterli imza toplanmadığını ilan ederek seçimli olağanüstü kurultaya kapıyı kapatması parti içindeki muhalif kanadın tepkisini çekti. Kurultay çağrı grubu üyelerinden Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, “1030 doğal delegenin 630’u kurultay için imza attı. 15 milyon kişinin iradesini 15 kişi belirleyemez” dedi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Merkez Yönetim Kurulu (MYK) revizyonunu gündeme almasını da eleştiren Tüzün, “630 imza MYK değişikliği için verilmedi, kurultay yapılsın diye verildi. Eğer yerel seçim öncesi MYK değişiyorsa, kurultay da yapılabilir” ifadelerini kullandı.

‘Partinin yüzde 60’ı değişim istiyor’
Parti içi muhalefet adına açıklama yapan CHP’li Tüzün, “Kurultay yapılması yönünde 630 arkadaşımız bizzat notere giderek iradesini beyan etti. Bir delege notere niçin imzaya gider? Notere gitmesinin temel sebebi bu irade beyanında bulunmasıdır. Yani olağanüstü kurultay çağrısına imza atmak için gitmiştir” dedi.

Sayısı 1030 olarak açıklanan seçilmiş delegelerden 630’unun imza verdiğini hatırlatan Tüzün, “Geriye 400 kişi kalıyor. Bu ne demektir? CHP’nin örgütü, CHP’nin tabanı, CHP’nin seçilmiş kurultay delegesinin yüzde 60’ı değişim ve kurultay istiyor” diye konuştu. Geriye çekilen imzalara dair bir soruyu da yanıtlayan Tüzün, “Yetkili arkadaşlarımız 31 olduğunu söyledi ama biz bunu görmek istiyoruz. Gerçekten 31 mi, 41 mi bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yol haritası Merkez’e bağlı
Kurultay delegelerine ve kamuoyuna seslenen Yaşar Tüzün, şu ifadeleri kullandı; “MYK toplantısı sonrası mutlaka bir açıklama yapacaktır. Bugüne kadar yetkili arkadaşlarımız ve yönetici arkadaşlarımızın beyanı geçerli olabilir. 630 delege arkadaşımızın bu beyanı imzaladıktan sonra, ‘570’i geçemezsiniz, 470’i geçemezsiniz’ açıklamalarını ciddi bulmadığımızı ifade ediyoruz. Bu kurultayın toplanması için saygıdeğer genel başkanımızın bir açıklama yapacağını ve bu açıklamadan sonra bizler de yol haritamızı belirleyeceğimizi ifade etmek isterim.”

Tüzün, olağanüstü kurultay taleplerinin reddetmesiyle ilgili yaptığı ilk açıklamada, “Bu kurultay ya olacak, ya olacak! Bizim B, C, D planlarımız da var. Bir daha imza toplanabilir. Tüzük için toplanabilir” demişti.

İmzasını çeken vekillerden açıklama
CHP’de, kurultay için imza verip geri çeken 31 kişiden üçünün Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım olduğu belirtildi. Hürriyet’ten İsmail Saymaz’a konuşan Aydın ve Arık; tabandaki ve halktaki değişim talebinden ötürü imza verdiklerini söyledi. Ancak vekiller yerel seçimlerden önce yapılacak kurultayın partiyi böleceğini düşünerek, imzalarını geri çektiklerini açıkladı.

Muhalefet 630,yönetim 559 diyor
CHP’de ‘kurultay çağrı heyeti’nde yer alan Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer, perşembe günü 630 imzayı genel merkeze teslim ettiklerini açıklamıştı. Genel Merkez ise ilk değerlendirmesinde mükerrerler ve üye olmayan imzaların çıkarılması sonrası 605 imzanın kaldığını öne sürmüştü. Daha önce noterden tasdik ettirilmiş ancak henüz resmen işleme konmamış imzalar da önceki gün CHP yönetimine iletilmişti.

Ancak Genel Merkez bu kez sayıyı daha da aşağı çekmiş ve tüzüğe aykırı tutanaklarla imzasını geri çekenler ayıklandığında imzaların 559’da kaldığını ilan etmişti. CHP yönetimi “Kurultay yok” derken, muhalif kanat ise “Kurultay için 630 imza var, sayılarla oynanıyor” diyerek bir an önce kurultayın toplanmasını istemişti.

***

Dikkatler MYK’de

Kurultay tartışmaları sürerken, CHP’de gözler bugün yapılacak MYK toplantısına çevrildi. Tartışmaları sonlandırmayı ve yerel seçim hazırlıklarını öne çıkarmayı planlayan Kılıçdaroğlu’nun MYK’de önemli değişikliklere gideceği belirtiliyor.
Kulislere yansıyan ilk bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun parti içi muhalefetin tepkilerini de dikkate alarak dengeli bir MYK oluşturması bekleniyor. CHP Lideri’nin 3-4 Şubat’ta yapılan 36. Olağan Kurultayı’nda kendi hazırladığı liste dışından Parti Meclisi’ne (PM) seçilen isimlere de MYK’de görev vereceği konuşuluyor. Kulislerde, Seyit Torun, Ünal Çeviköz, Haluk Koç, Faik Öztrak, Gamze İlgezdi ve Tekin Bingöl’ün yeni MYK’de de yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Kılıçdaroğlu kurultay tartışmaları sürerken, “Göreceksiniz, yeni süreçte partide ciddi değişiklikler olacak” açıklamasında bulunmuştu. Sekiz yıllık genel başkanlığı döneminde 100’den fazla genel başkan yardımcısıyla çalışan Kılıçdaroğlu, bu hafta yapılacak değişiklikle 10’uncu kez parti vitrinini değiştirmiş olacak.