Altı muhalefet partisinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarında taslak metin oluşmaya başladı. Muhalefet, seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi, torba yasa teklifinden vazgeçilmesinde anlaştı.

Muhalefet uzlaşmaya çok yakın

Hüseyin Şimşek

Altı muhalefet partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarında önemli bir aşama kaydetti. Son toplantılarını TBMM’de gerçekleştiren muhalefet kurmayları, üzerinde anlaşma sağlanan konularda taslak metni hazırlamaya başladı. Genel başkanlara sunulmak üzere başlayan çalışmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.


TBMM Halkla İlişkiler Binası'nda yapılan toplantıya CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya ile Demokrat Parti Hukuk ve Adaletten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı. İlk kez parti sekretaryalarının eşlik ettiği toplantıda, önemli kararlar alındı. Yasama konusunu ele alan muhalefetin üzerinde anlaşmaya vardığı ilk konu, yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik oldu. Yurtdışına özel seçim çevresinin oluşturulması konusunda hemfikir olan muhalefet, bu kapsamda yurtdışı milletvekilliğinin tesis edilmesine karar verdi.

Seçim barajı da muhalefetin öncelikli gündem maddesi oldu. Bu konuda barajın yüzde 5 ve yüzde 3’e indirilmesi konusunda iki ayrı görüş dile getirildi. Bu konuda son kararın daha sonra verileceği ifade edilse de yüzde 3’lük seçim barajının uygulanması konusunda ön uzlaşma sağlandığı kaydedildi.

TORBA KANUN SON BULUYOR

Bir kanun teklifi içerisinde çok sayıda kanunda değişiklik öngören ve AKP iktidarları döneminde en yaygın yasama şekli olan torba kanun uygulaması da toplantıda gündeme geldi. Altı parti, torba kanun tekniğinden tamamen vazgeçilmesi ve bu uygulamanın yürürlükten kaldırılması konusunda da anlaştı.
Çalışmaya göre ayrıca siyasi partiler hakkında kapatma, Hazine yardımlarının son bulması, kişilere siyasi yasak getirilmesi gibi yaptırımlar da zorlaştırılacak. Kişilerin eylem ve söylemleri, partilerin kapatılmasına gerekçe gösterilemeyecek. Yıl sonuna kadar TBMM çatısı altında sürecek çalışmaların daha sonra genel başkanlara sunulacağı, en geç yılbaşında da altı genel başkanın katıldığı ortak açıklamayla kamuoyuna duyurulacağı ifade edildi.

***

Çözülemeyecek sorun yok

CHP ve İYİ Parti liderleri dün CHP Genel Merkezi’nde bir görüşme gerçekleştirdi. Akşener “Ben yaptım oldu diyenlerin de istişare kavramını gündemlerine almaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. Kılıçdaroğlu ise “Türkiye’nin pek çok gündemi var. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur” ifadelerini kullandı.