TBMM Başkanlığı, 18 yılda Meclis’e 967 milletvekili hakkında 5 bin 203 dokunulmazlık fezlekesinin sunulduğunu bildirdi. CHP’li Antmen, “18 yıllık süreçte dokunulmazlık dosyalarının muhalefet aleyhine hızla arttığını gözlemliyoruz” dedi

Muhalefete 18 yılda 5 bin 203 fezleke

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM'ye sunulan dokunulmazlık tezkerelerinin sayısı son yıllarda sürekli muhalefet aleyhine bozuluyor. Sayısal çoğunluklarının fazla olmasına karşın iktidar partisi AKP ve ortağı MHP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezlekelerin sayısı muhalefet milletvekilleri için hazırlananların çok gerisinde kaldı.

CHP Milletvekili Alpay Antmen''in, AKP iktidarı boyunca hangi partiye kaç fezleke hazırlandığı sorusunu yanıtlayan TBMM Başkanlığı, toplam fezleke sayısının 5 bin 203 olduğunu açıkladı.

TBMM Başkanlığı, AKP'nin ilk iktidara geldiği 2002 yılında başlayan 22'nci Yasama Dönemi'nde 152 milletvekili hakkında 329 fezleke hazırlandığını bildirdi. Yanıta göre, 23'üncü dönemde 160 milletvekili hakkında 907, 24'üncü dönemde 197 milletvekili hakkında bin 258, 25'inci dönemde 87 milletvekili hakkında 344, 26'ncı dönemde 187 milletvekili hakkında bin 279 ve 27'inci dönemde 184 milletvekili hakkında bin 86 fezleke hazırlandı.

CHP'YE REKOR FEZLEKE

Yanıta göre, 18 yılda 365 CHP'li hakkında bin 120 fezleke ile yargılama yolunun açılması istendi. 27'nci yasama döneminde 138 CHP'li milletvekilinden 97'si hakkında fezleke hazırlandı ve bu dönem 18 yıllık rekor kırıldı. Son 18 yılda HDP, DTP, DBP ve BDP'li 178 milletvekili hakkında 2 bin 825 fezleke TBMM’ye gönderildi. HDP ve öncülü partilerin milletvekilleri, toplamda en çok fezleke hazırlananlar oldu. 18 yılda AKP'li 306 milletvekili hakkında 484, MHP'li 65 milletvekili hakkında 83 fezleke hazırlandı. Henüz üç yıl önce kurulan İyi Parti'li 10 milletvekili hakkında 15 fezleke TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

CHP'li Antmen BirGün'e yaptığı değerlendirmede, muhalefetin fezlekeler ile baskı altına alınmak istediğini söyledi. Antmen, "AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana geçen 18 yıllık süreçte dokunulmazlık dosyalarının muhalefet aleyhine hızla arttığını gözlemliyoruz. Baskı, faşizm ve hukuksuzluk tek adamlık rejiminin ideolojik aygıtları haline geldi" dedi.

DİKTATÖRLÜK

İktidarın fezleke baskısının saray rejiminin ayakta kalması için arttırıldığını dile getiren Antmen, şunları söyledi:

"Ortada bir suç var. Bu suç organize şekilde işleniyor ve organize olarak da bu suç sahipleri korunuyor. Seçilmiş milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve halkın üzerinde kurulan diktatörlük, halk iradesinin tecelli ettiği yer olan Meclis'te de uygulanıyor. Fezlekede dünya lideriyiz. 2002’den sonra gelen AKP’nin dokunulmazlık dosyalarının içeriklerine baktığımızda görüyoruz. Dolandırıcılık, görevi suiistimal, havaya silahla ateş etmek, özel evrakta sahtecilik var. Peki zamanında yargıda bağımsız hakim ve savcılar varken gelen bu dosyalar ne oldu? Sümen altı edildi. Yargı daha sonra iktidarın FETÖ ortaklığıyla bağımsızlığını kaybetti. Sadece muhalif milletvekilleri, yani halkın hakkını ve hukukunu savunan milletvekilleri hedefe konuldu. Yargı tamamen saraya bağlandı. Saray iktidarıyla da dokunulmazlık dosyalarında dünya rekorları kırıldı."