HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında konuşuyor. Ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, "HDP, üçüncü yolu büyüttükçe demokrasi güçleriyle, ezilenlerle, birlikte yürüyüşünü güçlendirdikçe, bu karanlık günlerin ucunda aydınlık olduğunu göreceğiz" dedi. Muhalefet partilerine de seslenen Sancar, "Eğer gerçekten bu ülkeye demokrasi, barış ve adalet getirmek istiyorsanız iktidarın çizdiği oyun sahası içinde kalmayacaksınız" ifadelerini kullandı.

Muhalefeti eleştiren Mithat Sancar’dan 'üçüncü yol' mesajı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor. Konuşmasında, enflasyon rakamları ve ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, 'üçüncü yol' mesajı verdi. "HDP, üçüncü yolu büyüttükçe demokrasi güçleriyle, ezilenlerle, birlikte yürüyüşünü güçlendirdikçe, bu karanlık günlerin ucunda aydınlık olduğunu göreceğiz" ifadelerini kullanan Sancar, şöyle devam etti: "Bizim ne kimsenin lütfedeceği bir masada kürsüye ihtiyacımız var, ne de birilerinin bizi meşru görme konusunda sözlerine ihtiyacımız var. Yerimiz meydanlarda, halkın içindedir."

Konuşmasında, "İktidarın yaptıkları karşısında söyledikleri pek anlamlı bir söz duyamıyoruz" ifadeleriyle muhalefet partilerini eleştiren Sancar, "Eğer gerçekten bu ülkeye demokrasi, barış ve adalet getirmek istiyorsanız iktidarın çizdiği oyun sahası içinde kalmayacaksınız" dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası'na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Sancar, şunları söyledi: "Sahte belgeler, sahte tanıklar, savunma haklarının kısıtlaması, hukuksuzlar hepsi bu davanın kumpas davası olduğunu gösteriyor. Pişkinlik, yüzsüzlük, vicdansızlıkla yürüyorlar. Direnenler hep kazandı. Selam olsun direnen bütün yoldaşlara."

'ASGARİ ÜCRET 3 AYDA BİR GÜNCELLENMELİ'

Enflasyonun rekor seviyeyi görmesinin ardından maaşlara gelen zammın da yılın ilk üç ayında eriğini katdeden Sancar, asgari ücretin 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini söyledi. Sancar, "Maaşlara yapılan zamlar ilk üç ayda eridi, gitti. Geriye kalan yokluk ve sefalet. Asgari ücretin yeniden düzenlemesini talep ediyoruz. Asgari ücret 3 ayda bir yenilenmeli" diye konuştu.

Sancar'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Ülkede açlık, yoksulluk, sefalet kol geziyor. Bu ülkenin kaynakları, zenginlikler var. Bunların nasıl kullanıldığı sonucu belirliyor. Bu iktidar kaynakları talana, ranta, sömürüye, savaşa ayırıyor. Ortada çetelere, bir avuç sermayedara peşkeş çekilen kaynaklar var. Acı bir gerçeklik var.

Milletin aşına, ekmeğine göz dikenler bu iktidardır. Milletin aşına, ekmeğine göz dikenlerden mutlaka hesap soracağız. Bunun sorumlusunun kim olduğunu bu ülke biliyor. Bunlar hayal satmaya çalışıyorlar. Satabilecekleri hayal de kalmadı. Yalanla hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bir kez daha tekrar ediyorum: Yoksullukla mücadele etme derdi olmayan iktidar yoksullarla mücadele ediyor.

'İKTİDARIN KORKUSU BÜYÜDÜKÇE SALDIRGANLIĞI ARTIYOR'

İktidarın korkusu büyüdükçe saldırganlığı artıyor. Bu düzeni mutlaka değiştireceğiz, bunu görüyorlar, bundan korkuyorlar.

Enflasyon üç haneli, adalet, hukuk, demokrasi sıfır. Biz bu denklemi değiştireceğiz. Bunun için inancımız da gücümüz de kararlılığımız var. Bu yol üçüncü yoldur, adalet yoludur. HDP, üçüncü yolu büyüttükçe demokrasi güçleriyle, ezilenlerle, birlikte yürüyüşünü güçlendirdikçe, bu karanlık günlerin ucunda aydınlık olduğunu göreceğiz. HDP, halk için çalışmaktadır. Bizim ne kimsenin lütfedeceği bir masada kürsüye ihtiyacımız var, ne de birilerinin bizi meşru görme konusunda sözlerine ihtiyacımız var. Yerimiz meydanlarda, halkın içindedir.

Çeşitli kumpaslarla bizi yolumuzdan alıkoymaya çalışıyorlar. Her gün hukuk, adalet adına yeni rezaletler… En başta mahmenin heyet başkanın bir çete üyesi olarak soruşturmaya tabi tutulması davanın kumpas olduğunun en açık kanıtıdır. Kimler, hangi güçler bu davanın arkasında bunun biliyoruz. Bildiğimiz için de en ufak bir tereddüt yaşamadan, arkadaşlarımızla birlikte, hakkı, adaleti ve demokratik geleceği savunmaya devam ediyoruz.

Medya kontrol altında, iktidar her şeyi kontrol ediyor. Seslerimizi kısmak için her türlü yolu deniyor ama yine de yol bulmak zorundayız. Orada her gün adalet adına, demokrasi adına söylenen sözleri tarih yazıyor. Ama bizler bu sözleri en geniş kesimlere ulaştırmakla yükümlüyüz. Bu yükümlülüğümüzü yeterince yerine getiremiyorsak arkadaşlarımıza karşı buradan özeleştiri veriyoruz. Yolların tamamı kapatılıyorsa yeni yollar inşa etmek zorundayız.

KOBANE DAVASI

Sahte belgeler, sahte tanıklar, savunma haklarının kısıtlaması, hukuksuzlar hepsi bu davanın kumpas davası olduğunu gösteriyor. Pişkinlik, yüzsüzlük, vicdansızlıkla yürüyorlar. Direnenler hep kazandı. Selam olsun direnen bütün yoldaşlara… Mahkeme davanın seyrini değiştirmek için zorlama yöntemlerle daha önce belirlediği müştekileri arıyor.

6-8 Ekim 2014’te şüpheli olarak ifadeleri alınanların ifadeleri şimdi tanık olarak dosyaya konuyor, onlar da bu ifadeleri reddediyor. Bizzat kendilerinin, bu mahkeme heyetinin ve arkasındaki güçlerin tanık olarak duruşmada konuşturdukları kişiler bu tanıklığı reddediyor. Kendilerine manipülasyonla söylettirilmek istenen sözleri söylemiyorlar.Bu kadar baskı ve zulüm varken bu insanlar bu ifadeleri vermiyor. Delili nereden üreteceklerini de bilmiyorlar, başvurdukları kaynaklar da onların istediklerini değil tam tersini yapıyor. Mahkeme başkanı sürekli tanıkları yönlendirmeye çalışıyor. Arkadaşlarımız gereken cevabı veriyor."

Bu mahkeme heyetinin başında yer alan kişi uzun süre duruşmanın seyrini belirledi. Bahtiyar Çolak. 23 Mart tarihinde kendilerini derin devletin ticari istihbarat ayağı olarak adlandıran Atadedeler suç örgütüne düzenlenen operasyonda gözaltına alındı. Böylece bu davanın heyetlerinin de nasıl belirlendiği sistem de gizleyemez hale geldi. Sistemin kendisi de kumpası gizleyemez durumda. Böyle bir mahkemeden adalet nasıl beklenir. Kim, neyin adaletini sağlacak?

MUHALEFETE SESLENDİ: İKTİDARIN ZİHNİYETİNDEN UZAKLAŞMAK ZORUNDASINIZ

Bu kadar büyük adaletsizlik, bu kadar büyük hile, yalan dolan… Fakat geleceğe adalet vaadiyle yola çıktıklarını iddia eden muhalefet partilerinden de diğer muhalefet partilerinden de anlamlı bir söz, ciddi bir tepki duymadığımız gibi HDP’yi kriminalize etmeye yönelik bazı fısıltılar, laflar duyabiliyoruz.

Bir ülkede bu kadar adaletsizlik, soygun, yalan, talan, savaş varken halka umut verebilmeniz için cesur, tutarlı, samimi olmanız lazım. Bunu yapmazsanız, bu iktidarın çizdiği oyun sahasının içinde kalmaya devam ederseniz alternatif olduğunuza bu halkı inandıramazsınız. Alternatif gerçekten barış, adalet, güçlü demokrasi isteyen HDP’dedir.

Bu iktidarın alternatifi olmak istiyorsanız bu iktidarın zihniyetinden uzaklaşmak zorundasınız. Gerçekten bu ülkeye demokrasi, adalet, barış getirmek istiyorsak iktidarın çizdiği oyun sahasının içinde kalmayacaksınız. Alternatif değil, makyajlı, uzatmalı, yeni görünümlü eski düzenden başka bir yere çıkmaz bu. Bu ülkenin böyle zaman kaybetmeye tahammülü kalmış değil. Bu ülkede yıkım, zulüm, adaletsizlik almış başına gidiyor. Kuru sözlerle, boş mesajlarla vakit geçirmeye hakkı yok."