Muhalefetin tutumu netleşiyor

POLİTİKA SERVİSİ

Ülke seçim atmosferine girerken partilerin ve ittifakların tutumu netleşiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den dikkat çeken bir çıkış geldi. Halk TV canlı yayınında konuşan Akşener, "Cumhurbaşkanlığına aday değilim. Başbakanlığa adayım" dedi. Akşener, “Ben Sayın Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı ile ilgili yaptığı tarife yüzde yüz katılıyorum. Ben Cumhurbaşkanı adayı değilim. Bunu net bir şekilde söylüyorum” ifadelerini kullandı. Akşener’in çıkışı, Millet İttifakı’nda Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş için uzlaşının bir yansıması olduğu ve seçimde adaydan çok sistemin tartışmaya açılmasına yönelik hamle olarak yorumlanıyor.

Öte yandan HDP, uzun süredir hazırlıklarını sürdürdüğü Tutum Belgesi’ni yarın açıklayacak. Seçmenle temasların ardından son şekli verilen belgeyle, “Kürt sorunu yoktur” diyen Cumhur İttifakı’na ve kendileri ile açıktan ittifak yapmayan Millet İttifakı'na eleştiriler yapılacak, “üçüncü yol” vurgulanacak
AYM tarafından açılan kapatma davasının ardından hazırlıkları hız kazanan, HDP Demokrasi Çağrı Belgesi olarak da adlandırılan Tutum Belgesi tamamlandı. Kemal Kılıçdaroğlu tarafından “Çözümün adresi TBMM’dir” açıklamasının ardından gündemde ilk sıralara yerleşen Kürt sorunu, yeni Anayasa ve ittifak konularına yönelik mesajların öne çıkacağı belgede, özellikle Cumhur İttifakı’nın anti demokratik uygulamaları vurgulanacak.

HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre, ağırlıklı olarak temmuz ayından bu yana gerçekleştirilen temasların ardından kaleme alınmaya başlanan Tutum Belgesi’nde, öncelikli konular arasında Kürt sorunu ve ittifak arayışları yer alacak. Kürt illerinde yaşanan baskılara karşı partinin ve seçmenlerinin yalnız bırakıldığı ifade edilecek olan belgede, Cumhur İttifakı'nın iki ortağından gelen, “Türkiye’de Kürt sorunu yoktur” ve benzeri açıklamalar nedeniyle bu ittifaka kapılar kapatılacak. AKP ve MHP’nin ülkenin mevcut sorunlarını çözemeyeceği vurgulanacak belgede, kapatma davası, Kobane davası, HDP’ye yönelik saldırılar ve operasyonlar hatırlatılarak partinin AKP ve MHP ortaklığına karşı kesin çizgileri çekilecek.