Muhalefet cephesinde ziyaretler arttı. Görüşmelerin tek ortak noktası erken seçim ve ittifaklar oldu. AKP-MHP blokunun yarattığı tahribattan bir an evvel kurtulmak, muhalefetin öncelikli gündemi.

Muhalefetten ince ayar çabası

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Ülke iyice seçim atmosferine girdi. Bir yandan iktidar cephesinde devam eden ekonomik ve siyasi hamleler, diğer yandan Millet İttifakı'nın genişletilmesiyle ilgili temaslar haftaya damgasını vurdu. Bu haftanın en dikkat çekici ziyaretleri HDP’den geldi. HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan, 22 Aralık’ta Saadet Partisi, 27 Aralık’ta Gelecek Partisi, 28 Aralık’ta da hem DEVA Partisi hem de CHP ile görüştü. Toplantılarda, AKP ve MHP’nin ülkeyi sürüklediği son durum ele alındı. Toplantılar sonrası verilen demeçlerden de anlaşılacağı üzere tüm partiler, erken seçimin bir zorunluluk olduğu görüşünde ortaklaştı.

HDP İLE İTTİFAK MÜMKÜN MÜ?

HDP’nin ziyaretlerinin ağırlıklı gündemi ekonomik kriz ve kriz aşmak için erken seçim seçeneğinin hayata geçirilmesi olurken ittifak tartışmaları da diğer önemli başlık oldu. HDP kaynaklarından aldığımız bilgiye göre; görüşmelerde ittifakın genişleyip genişlememesi ya da nereye doğru genişleyeceği konularını karara bağlamak için henüz erken olduğu tespiti ağırlık kazandı. İttifak meselesinin erken seçim kararına endeksli olarak daha sonra değerlendirilmesi konusunda mutabakat oluştu. AKP ve MHP iktidarından bir an önce “kurtulmanın” temel amaç olduğu ve bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği konusu toplantılar boyunca dile getirildi.

HDP'nin dört parti ile gerçekleştirdiği görüşmelerin arından gözler İYİ Parti’ye çevrildi. HDP'nin İYİ Parti Lideri Meral Akşener ile görüşüp görüşmeyeeği konusunda bilgi istediğimiz HDP kaynakları, bugüne kadar böyle bir girişimleri olmadığını ama yeni yılla birlikte değerlendirme yapacaklarını ifade etti. Ankara kulislerinde konuşulan diğer bir başlık ise HDP’nin de içinde bulunduğu DEVA ve Saadet Partisi ile yeni bir ittifak arayışının olup olmadığına dairdi. HDP yetkilileri referans olarak açıkladıkları tutum belgesinin çizdiği çerçevede her parti ile görüşmeye açık olduklarını ifade ederken, şu ana kadar somut bir girişimin olmadığının da altı çizildi.

BAŞKA BİR CEPHE ARAYIŞI

HDP’nin de bir biçimde içinde bulunduğu muhalefet cephesinin cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili tavrı da görülüyor. Tek adayla girilecek seçim, ilk turda bitirilmeye çalışılacak. Ancak parlamento seçimlerine dair içinde sürprizlerin de olacağı beklenmedik hamlelerle karşılaşabiliriz.

HDP’nin doğu ve güneydoğuda başlayıp batıya doğru ilerleyecek ittifak politikasında TBMM içinde yer alan muhalefet partilerinin tamamına açılmayı istediği anlaşılıyor. İlk temaslardan anladığımız kadarıyla CHP ve İYİ Parti resmi bir ittifaktan yana değiller ve ittifaka 6 parti olarak devam etmek istiyorlar. Bu iki parti dışında kalanlar ise sadece CHP ve İYİ Parti’nin belirleyici olduğu bir sürecin dışına çıkmak için yeni denklem arayışında.

ÖNERGEYLE SEÇİM ZOR

CHP’de gerçekleştirilen son görüşmede de iktidarı erken seçime zorlamanın yöntemi konuşuldu. HDP yönetimi, Meclis’te tüm muhalefet partilerinin bu konuda önerge vermesi gerektiğini, AKP ve MHP içinden mevcut koşullardan rahatsız olan onlarca ismin de bu önergeye destek verebileceğini savundu. Partiler arasında grup başkanvekili düzeyinde temasların başlaması kararlaştırıldı. CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre ise ana muhalefet partisi önerge yoluyla erken seçimi, “Gerçekleşmesi zor bir seçenek” olarak değerlendiriyor. TBMM’de tüm muhalefet partilerinin ve bağımsızların sandalye sayısının 247 olduğuna dikkati çeken CHP yönetimi, erken seçime karşı çıkan MHP’nin tamamının bu önergeye "evet" demesi durumunda bile karar yeter sayısı olan 360 oya ulaşılamayacağını ifade etti. En az 65 AKP’li milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken CHP kurmayları, Genel Kurul’da gerçekleştirilecek olası erken seçim oylamasının da “açık oy” usulü ile gerçekleştirileceğini ve bu yöntemde AKP’den destek almanın mümkün olmadığına vurgu yaptı.