‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ tartışması sürerken, muhalefet partileri siyasi ayak konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı işaret etti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, FETÖ'nün talepleri için TBMM'nin kullanıldığını belirtirken, İYİ Parti Lideri Akşener ise, hükümete “Önerge verin destek olalım” çağrısı yaptı

Muhalefetten ortak FETÖ çıkışı: Siyasi ayak tepede oturandır

Politika Servisi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un FETÖ çıkışıyla yeniden gündeme gelen ‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ tartışması sürüyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü Meclis Grup Toplantısı’nda FETÖ’nün siyasi ayağı olarak hükümeti gösterdi. Kılıçdaroğlu’na destek veren İYİ Parti Lideri Meral Akşener de hükümete “Araştırma önergesi verin destek olalım” çağrısı yaptı.

FETÖ'nün 2007 yılından sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde güç dengesini oturttuğunu ve örgütlenmesini sağladığını belirten Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği sonrası FETÖ'nün kendisini devletin hakimi olarak gördüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, FETÖ'nün talepleri için TBMM'nin kullanıldığını da belirterek, “Devleti FETÖ’ye teslim eden kişinin adı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Herkes bilmeli" dedi.

‘Bilal'e anlatır gibi anlatacağım’

"FETÖ'nün siyasi ayağını Bilal'e anlatır gibi anlatacağım. Kim bu siyasi ayak?” diyen Kılıçdaroğlu, OHAL İşlemleri İnceleme Faaliyet Raporu’nda FETÖ ile ilgili “Devletin tüm kılcal damarlarına sızdılar. Devletin tüm kamu kurumlarını sonra da devleti ele geçirmeye çalıştılar” dediğini de hatırlattı.

Kılıçdaroğlu’nun ‘FETÖ’nün siyasi ayağı’na ilişkin açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

Bir terör örgütü devletin tüm kılcal damarlarına nasıl sızar? Buraya terör örgütünün elemanlarını yerleştirenlere FETÖ'nün siyasi ayağı diyoruz.

İktidardaki parti madem ki bu atamaları yapmakta yasaya ve Anayasa'ya göre tek yetkili, bu parti terör örgütü üyelerini devletin kılcal damarlarına yerleştirirken, 'Efendim, ben bunların dürüst olduğunu sanıyordum, ben ihanet etmeyeceklerini, düşünüyordum’ diyebilir mi?

MGK, FETÖ ile mücadele edilmeli gerekli önlemler alınmalı diye bir karar aldı mı? Bu olay konuşuldu mu? FETÖ’nün bir terör örgütü olduğuna dair bir tespit yapıldı mı? Evet. O kararın Başbakanı Erdoğan’dır.

MGK karar alıyor. “Gülen hareketi tehlikelidir, derhal içeride ve dışarıdaki faaliyetlerine karşı önlem alın” diyor, yürütme organlarına bunun duyurulması isteniyor. MGK kararına karşın dönemin hükûmeti ne yapmıştır? Dönemin müsteşarının yazdığı kitap: Tavsiye kararı başbakanlığa bildirildikten sonra, konuyu FETÖ’nün yürütme organının yetkilerini aşan talepleri nasıl yerine getirildi? TBMM FETÖ’nün taleplerini yerine getirmek için araç olarak kullanıldı.

Toplu FETÖ’cü yerleştirme sadece Danıştay ve Başsavcılıkta mı oldu? Hayır, orduda da oldu. 17-25 Aralık büyük rüşvet olayından sonra oldu. Bununla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı bir iddianame var.

Kimdir bu siyasi otorite? Bu siyasi otorite FETÖ’nün siyasi ayağıdır. Parlamentodan zorla geçiriyorlar. Çoğunluğum diyor. Milletvekilleri konusunda bir şey söylemek istemiyorum ama devleti FETÖ’ye teslim eden kişinin adı Erdoğan’dır. Herkes bilmeli bunu.

FETÖ ne zaman kendini devletin tek fiili, hakimi olarak görmeye başladı? Örgüt 2007 yılından sonra Erdoğan’ın sayesinde örgütlenmesini tamamlamış, güç dengesini sağlamış ve operasyon hünerlerini ortaya koymuştur. Anayasa değişikliği örgütü devlet içinde çok ileriye taşımıştır.

2013 yılında 17-25 Aralık’ta Erdoğan ve ailesinin yaptığı büyük rüşvet olaylarını hepimiz öğrendik. Yapılan yolsuzlukların tamamı doğrudur. Vay sen misin tapeleri isteyen, şimdi avukatı FETÖ’cülükten içeri atmaya çalışıyorlar. 17-25 büyük yolsuzluk olayından sonra MGK kurulan istihbarat örgütleri FETÖ ile ilgili raporlar verdiler mi?

Sayın İlker Başbuğ, FETÖ’nün siyasi ayağını açıkladı mı? Yok dersek yalan olur. Bunun ortaya çıkması için siyasi iktidarın ağırlığını ortaya koyması lazım.
Korktukları bir şey var, darbe girişimi gecesine ait HTS kayıtlarını getirmiyorlar. Darbe girişimi başarılı olsaydı kimler başta olacaktı? Bu listeler Erdoğan’da. Niye açıklamaz? Bu darbe girişimi olsaydı kimin nerede olacağı belli değil miydi? Hangi gerekçeyle açıklamıyorlar?

FETÖ borsasını kimler kurdu. FETÖ borsasını kuranlar içinde Erdoğan’ın avukatları da var. Mal varlıklarını inceleyin dedim. Niye incelemiyorlar? Fettah Tamince FETÖ’nün siyasi ayağı tarafından koruma altında. Kimse dokunamıyor. Polis bulamıyor ama televizyoncu rahatlıkla konuşabiliyor.

15 Temmuz Araştırma Komisyonu raporu niye gizli? Niye açıklamıyorlar? FETÖ'nün siyasi ayağı, tepede oturuyor. Hiçbir tartışmaya yer vermeyecek şekilde açık ve net orada oturan kişi FETÖ'nün siyasi ayağıdır.”

Kılıçdaroğlu’na Akşener destek verdi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de hükümete seslenerek "İhtiyacımız olan FETÖ'nün siyasi ayağını ortaya çıkarmak" dedi. Akşener, "Bir kez daha çağrı yapıyorum. Siz bir önerge verin, biz sizin önergenize destek verelim" diye konuştu.

Verdiğimiz araşatırma önergesi defalarca reddedildi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise darbenin cemaatin siyasi ayağının araştırılması için Mecliste defalarca verilen araştırma önergeleri AKP-MHP çoğunluğuyla reddedildiğini hatırlattı. Siyasi ayağın ortaya çıkmasını istemiyorlar diyen Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların hepsi suç ortakları ve birbirinin suçlarını biliyorlar. Aralarında bazen çıkar çatışması olabilir ama hepsi birdir. FETÖ’nün siyasi ayağı değilseniz, cemaat savcılarının açtığı Ergenekon davalarını bir bir düşürürken neden KCK davalarını düşürmediğinizi buradan size sormak isteriz. Demirtaş, Yüksekdağ ve diğer tüm arkadaşlarımız FETÖ-AKP ortak kumpasıyla rehin tutulmuyor mu? Cemaat savcılarının uyduruk fezlekeleriyle dokunulmazlıklarımızı kaldıran siz değil miydiniz? FETÖ ile birlikte demokrasi güçlerine yönelik her türlü saldırıyı gerçekleştirirken, bugün Kürt halkının iradesine karşı aynı yöntemleri kullanmaya devam eden sizin iktidarınız değil midir?"