Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem çalışmalarını tamamlayan altı muhalefet partisi, sandık ve seçim güvenliği gündemiyle yeniden bir araya gelme kararı aldı.

Muhalefetten seçimlere ortak sandık müşahidi

Hüseyin Şimşek

Altı muhalefet partisi tarafından Aralık ayında tamamlanan güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları için liderlerin görüşmesi beklenirken muhalefet temsilcileri yeni gündem maddeleri ile ortak çalışmalarını sürdürmeyi kararlaştırdı. Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, sandık güvenliği sağlanmadan seçimlerde başarılı olma şansı bulunmadığı tespitinden hareketle altı parti, ortak çalışmalara imza atacak. Altı parti, sandık güvenliğinin ne şekilde sağlanabileceğine karar verdikten sonra ortak bir metin kaleme alacak ve bu metin, partilerin seçimlerden sorumlu birimlerine gönderilecek.

AKP ve MHP’nin seçim güvenliğini sarsacak olası düzenlemelerine birlikte karşı çıkma görüşünde olan muhalefet partileri, ortak müşahit ve ortak avukat grubu ile de seçimlere katılacak. Seçimlerde muhalefetin müşahit bulunduramadığı ve güvenliği sağlayamadığı çok sayıda sandığın varlığına işaret eden parti kurmayları, sorunun birlikte mücadele ile çözüme kavuşturulacağını vurguladı. Bu konuda önümüzdeki günlerde çeşitli ilke kararlarının alınacağı ifade edildi.

KARAMOLLAOĞLU BEKLENİYOR

Altı parti genel başkanının bugüne kadar bir araya gelerek parlamenter sistem çalışmasını kamuoyuna duyurmama nedeni de ortaya çıktı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun bir süre önce çeşitli sağlık sorunları yaşaması ve taburcu edilmesine rağmen henüz eski sağlığına kavuşamaması, bu buluşmanın bir süre ertelenmesine neden oldu. Sürekli iletişim halinde olduğu öğrenilen liderlerin, Karamollaoğlu’nun sağlık durumunun normale dönmesinin ardından bir araya geleceği dile getirildi.