Muhalif basını susturamazlar

Gerçekleri gizleyen, şeffaf olmayan iktidar, medyaya yönelik baskısını artırdı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) son toplantısında koronavirüse (Covid-19) ilişkin yayınları hedef aldı. Üst Kurul, 6112 sayılı Kanun’u ihlal ettikleri gerekçesiyle Tele1, Halk TV ve Habertürk’e ceza uyguladı.

Sunduğu Medya Mahallesi programına da ceza verilen BirGün yazarı ve Halk TV programcısı Ayşenur Arslan, “Eş dost, elbette gazeteci meslektaşlar soruyor: ‘RTÜK ceza vermiş, ne diyorsun?’ Ne diyeyim! Ciddiye alsam ciddi bir yanı yok. Gülsem komik değil. Ama yakışmış mı yakışmış’’ dedi.

ARAYA TARAYA KULP BULDULAR

Pek çok gazeteci gibi kendisinin de izlemeye alındığını söyleyen Arslan, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Hatta alkış eylemini benim kimi çıkışlarıma bağlayan Haşmet Babaoğlu hakaretleriyle sınırı aşmıştı. Yine de meseleyi bir türlü cezai müeyyideye bağlayamamışlar yani açık bulamamışlardı. Ama araya taraya bir kulp buldular! Konuğum Şeyda Taluk, 65 yaş üstü yurttaşlara getirilecek sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak yorum yaparken ‘AKP’nin seçmen kitlesinde diğer parti seçmenlerine oranla daha çok yaşlı olduğunu’ söyledi. Önce troller ardından Reisçi kalemler saldırıya geçti. Ardından RTÜK tam da onların işaret ettiği yerden cezayı kesti. İnsanlara yaşlı demek suretiyle bir suç işlemişiz. Üstelik o kadar büyük bir suçmuş ki bu, cezayı en üst seviyeden almışız.’’muhalif-basini-susturamazlar-706614-1.

Verilen cezaya yapacak yorumu olmadığını söyleyen Arslan, ‘‘Somut verilere dayalı bir analiz ve kendi masalarına da konulan o analizlerin sonucu ‘görece yaşlı’ veya ‘giderek yaşlanan’ seçmen saptaması hakaret, suç falan olmuşsa yarın aynı komiklikte bir bahane bulmak için çok da kafa yormalarına gerek yok. Belli ki susmamızı istiyorlar. Korkutmaya çalışıyorlar. Boşuna!’’ diye konuştu.

BASKILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Basın özgürlüğünün bir tahakküm aracı olarak kullanıldığının altını çizen TELE1’in sahibi gazeteci Merdan Yanardağ ise ‘‘Türkiye’de RTÜK Abdulhamit’in sansür kurulu gibi işliyor. Tele1’in yayın çizgisinden rahatsız olmuş durumdalar. Tele1’i susturmak ve sindirmek amacıyla bu ceza silahını kullanıyorlar. Tek tip bir toplum yaratmak ve siyasallaşmış bir İslami yorumu dayatmak istiyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Baskılara boyun eğmeyeceklerine dikkat çeken Yanardağ, ‘‘Özel olarak kinle verilen bu cezalar, basın ve ifade özgürlüğüne karşı yapılan bir saldırıdır. Halka gerçekleri açıklamaya karşılar. Eğer böyle bir ceza verilecekse yandaş televizyon kanallarına verilmelidir’’ dedi.