Minsk'te maskeli kişiler tarafından kaçırıldığı öne sürülen Belaruslu muhalif liderlerden Mariya Kolesnikova, Ukrayna'ya girmeye çalışırken sınırda yakalandı.

Muhalif lider Ukrayna sınırında yakalandı

Dış Haberler Servisi

Belarus'ta bir aydır devam eden gösterilerin liderlerinden olan ve muhalifler tarafından kurulan Koordinasyon Konseyi'nin üyesi Mariya Kolesnikova'nın Ukrayna sınırında yakalandığı açıklandı.

Pazar gününden bu yana kendisinden haber alınamayan Kalesnikova’nın başkent Minsk’te sokak ortasında maskeli kişiler tarafından kaçırıldığı öne sürülmüştü. Diğer muhalif isimler İvan Kravtsov ve Anton Rodnenkov'dan da haber alınamadığı belirtilmişti.

Sputnik'e konuşan Belarus Devlet Sınır Komiyesi Sözcüsü Anton Bıçkovskiy, Kolesnikova'nın Kravtsov ve Rodnenkov ile birlikte dün sabah saatlerinde Ukrayna sınırında yakalandığını belirtti.

Kolesnikova, Kravtsov ve Rodnenkov'un sınırın Ukrayna tarafında yakalandığını anlatan Bıçkovskiy "Üç isim BMW marka bir araçla gümrük sınır noktasını geçerek Ukrayna'ya doğru ilerliyordu. Ancak sınır kontrol noktasına gelen araç birden hızlanarak bir sınır güvenlik birliği askerinin hayatına yönelik tehdit oluşturdu. Kolesnikova'nın aracın dışına fırladığı ve aracın yoluna devam ettiği görüldü" dedi.

Lukaşenko'nun karşısındaki güçlü muhalif isimlerden biri olan Kolesnikova, yeniden seçim isteyen protestocular tarafından gösteri ve grevlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynamıştı.

Koordinasyon Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Mariya Kolesnikova, Liliya Vlasova, Anton Rodnenkov, İvan Kravtsov’un derhal serbest bırakılmasını ve ayrıca Olga Kovalkova, Pavel Latuşko ve Svetlana Tihanovskaya’nın ülkeye özgürce dönme olasılığının teyit edilmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

AB’DEN BELARUS’A ELEŞTİRİ

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Konseyin Belarus'taki insan hakları ihlallerinden derin endişe duyduğunu belirtti. Buric, yaptığı açıklamada, Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protesto gösterilerinde eylemcilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin gözaltına alınmasının endişe verici olduğunu kaydetti.